ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Douăzeci de persoane au fost arestate la Paris după ce au atacat mai mulți romi, majoritatea din Bulgaria și România, în urma unor zvonuri online conform cărora aceștia ar fi răpit copii, scrie The Sun, citat de news.ro

Atacatorii, înarmați cu bâte, cuțite de bucătărie și alte arme improvizate, au ajuns la taberele de romi din suburbiile capitalei franceze.

Cele mai grave incidente au avut loc luni noaptea în zonele Clichy-sous-Bois, Bobigny și Colombes.

„Au fost țintite caravanele și dubele albe folosite de comunitățile rome, mai mulți indivizi fiind atacați”, a afirmat o sursă.

„Atacurile au fost motivate de zvonurile online conform cărora romii răpesc copiii din oraș”, a adăugat sursa.

Mai multe postări cu astfel de informații au apărut pe rețele sociale precum Facebook sau Snapchat. Drept urmare, purtătorul de cuvânt al poliției din Seine-Saint-Denis a făcut apel la oameni „să aibă grijă pentru că începe o psihoză”.

Într-un comunicat, poliția a informat: „Zvonurile conform cărora o dubă albă este folosită pentru a răpi copii nu au nicio bază”. Nu a fost dovedită nicio răpire. Nu distribuiți această informație falsă, nu incitați la violență”, se arată în comunicat.

Ofițerii au confirmat că 20 de persoane au fost reținute momentan în legătură cu violențele asupra romilor iar trei persoane au fost puse sub acuzare pentru infracțiuni violente.

Zvonul privind duba albă a fost numit un mit urban sau „știre falsă”, însă reflectă prejudecata față de comunitățile de romi din Franța.

Mai mulți miniștri de Interne și prim-miniștri francezi au cerut deportarea lor, însă acest lucru s-a dovedit a fi imposibil pentru că majoritatea au pașapoarte UE.