ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Zeci de mii de britanici au murit, față de cât era așteptat, iar experții nu sunt foarte siguri de ce se întâmplă acest lucru, semnalează The Mirror.

Din mai până în decembrie anul trecut, în Anglia și Țara Galilor s-au înregistrat 32.441 de decese în exces, excluzând decesele cauzate de Covid.

Excesul de decese este definit ca fiind numărul de persoane care au murit peste media pe cinci ani - calculat excluzând 2020, datorită modului în care Covid a crescut cifrele de decese în acel an.

Acest lucru înseamnă că peste 32.000 de britanici ar fi trebuit să fie în viață, dar au murit conform cifrelor Oficiului Național de Statistică (ONS) în această perioadă.

Aceste cifre șocante au ridicat o serie de întrebări importante cu privire la ceea ce se întâmplă cu populația țării, la modul în care se schimbă și la motivul pentru care mor atât de mulți alți oameni.

Încă de la pandemia Covid, numărul excesiv de decese a fluctuat foarte mult de la o lună la alta, scăzând mult sub media pe cinci ani sau depășind-o cu mult.

Vârfurile de decese în exces pot fi atribuite la o serie de cauze, dar nu este clar ce determină aceste vârfuri sau ce provoacă aceste scăderi.

În mod similar, la începutul anului 2022, decesele în exces au scăzut mult sub nivelurile medii, un grup de experți speculând pentru Mirror că un efect de "deplasare a mortalității" ar putea explica de ce atât de multe decese sunt grupate în interval de câteva luni, fiind transmise din lunile anterioare.

Profesorul David Coleman, profesor emerit de demografie la Universitatea Oxford, a declarat pentru Mirror că nimeni nu știe cu certitudine ce a cauzat atât de multe decese pe parcursul anului trecut.

El a subliniat că, după Covid, populația Marii Britanii a fost schimbată prin decesul unei proporții semnificative de vârstnici din cauza virusului.

El a explicat: "Odată ce acei bieți oameni au fost împachetați, populația rămasă ar trebui să fie mai sănătoasă, ar trebui să existe o perioadă după aceea în care decesele să fie mai mici decât de obicei, dar acest lucru nu s-a întâmplat".

Dar el a evidențiat două motive cheie care ar putea contribui la creșterea excesului de decese: faptul că Marea Britanie îmbătrânește și că a căpătat un indice mediu de masă corporală mai mare.

"Populația îmbătrânește și, de asemenea, populația Marii Britanii este cea mai grasă din Europa și destul de vulnerabilă la boli, în special la boli de inimă și diabet; unii oameni au prognozat separat de Covid că ratele de deces vor continua să se înrăutățească deoarece țara este atât de nesănătoasă", a spus el.

Una dintre cauzele observate în spatele unui număr de decese în exces a fost reprezentată de bolile cardiace ischemice - ceea ce ar fi în concordanță cu avertismentele profesorului cu privire la o populație mai grasă.

În mod similar, dacă ne uităm la principala cauză de deces în cea mai mare parte a anului 2022, aceasta este demența și Alzheimer - ceea ce susține și mai mult teoriile privind o populație din ce în ce mai îmbătrânită și muribundă.

Demența și Alzheimer nu sunt de multe ori cauza principală a deceselor în exces; atunci când aceste date sunt disponibile, conform cifrelor ONS, este vorba adesea de pneumonie și gripă în timpul iernii sau de simptome, semne și afecțiuni nedefinite în alte părți ale anului.

"Dacă vă uitați la detalii și la motivele de pe certificatele de deces, este un pic nesatisfăcător, deoarece simptomele, semnele și bolile rău definite sunt una dintre cele mai mari componente ale acestor decese în exces și este ceva asociat cu vârsta înaintată într-adevăr", a declarat profesorul Coleman pentru Mirror.

Acest lucru aduce apoi în discuție o altă problemă, în sensul că o mulțime de britanici mor, dar nu neapărat din cauza unei cauze specifice.

Astfel, în timp ce o populație puternic îmbătrânită poate ridica încă o problemă, nu explică de ce au murit cu peste 30.000 de persoane mai mult decât de obicei din mai până în decembrie anul trecut, scrie Mirror.