ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Tentativa de lovitură de stat poate fi pusă într-un context mai larg, în care Turcia își cerea scuze Rusiei pentru doborârea avionului din Siria și o invita să-i folosească o importantă baza aeriană pentru atacurile împotriva ISIS.
 
După care Erdogan și-a mai echilibrat poziția în cadrul summitului NATO de la Varșovia pentru a nu supăra prea tare SUA, când s-a declarat gata să sprijine la un moment dat apariția unei flote a Marii Negre (proiectul românesc). Greu de crezut că puciștii au acționat într-o țară membră NATO fără să-și anunțe în niciun fel intențiile, de capul lor, convinși că lumea occidentală o să le aplaude realizarea dacă reușesc și greu de crezut ca nu e nicio legatură între puci și neasteptata reconciliere Rusia-Turcia.

Ordinea constituțională e o miza importantă în lumea civilizată...dacă nu există altele mai importante. De pildă, se aprobă s-o ocolești dacă dai jos un dictator, cum au fost liderii osificați din Tunisia, Egipt, Libia, Irak, aproape Siria. Iar Erdogan era cam dictator, nu? Se spunea despre el că vrea să reînvie gloria otomanilor, șantaja Uniunea Europeană în criza refugiaților, bătuse mai nou palma cu Rusia, era adeptul tradițiilor islamice și nu tolera opoziția, presa independentă, nu iubea nici ONG-urile. Absolut nedigerabil. 

Sigur, nu se purta totuși la fel de dictatorial ca în cadrul monarhiilor din Golf, mari producătoare de petrol și aliați ai SUA, unde drepturile omului sunt, vorba unei ministrese din România, un lux iar execuțiile prin spânzurare trec ca un element de culoare locală. 

Erdogan supraviețuiește deci și este de așteptat să își consolideze autoritatea, mai ales că a fost legitimat popular în aceste momente de criză. După care, va trata cu mult mai multe rezerve puterile care i-au sprijinit din umbră pe puciști. Puciul eșuat împotriva lui Erdogan seamana cu cel eșuat împotriva lui Chavez din Venezuela.
 
Pentru România, o veste destul de bună. Conservarea echilibrului de forțe din zona Marii Negre, în ciuda unor descreierați care agitau planuri belicoase și bugete de înarmare ambițioase, înseamnă mult pentru pacea din regiune.
 
Altfel, după atentatul din Nisa, care anesteziase deja opinia publica, am avut la o zi puciul din Turcia...A luat-o razna lumea?