ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Tribunalul administrativ din Strasbourg, Franța, a revocat miercuri decizia excesivă a autorităților regionale de a-i obliga pe cetățenii în vârstă de peste 11 ani să umble cu măști în spațiile publice exterioare, atât ziua, cât și noaptea. Instanța îi solicită prefectului departamentului Rinului Inferior (Bas-Rhin) să-și revizuiască până luni la prânz decretul prin care impunea obligativitatea purtării măștilor în aer liber, de așa natură încât să exccepteze acele localități și perioade orare care nu implică o densitate mare de populație sau circumstanțe locale susceptibile să favorizeze răspândirea coronavirusului. Dacă prefectul nu va elabora în acest interval de timp un nou ordin, cel actual va fi suspendat, informează 20minutes.fr și Capital.fr.
 
Intrat în vigoare sâmbătă, 29 august, ordinul prefectului privind obligativitatea purtării măștilor în aer liber în Strasbourg și în toate localitățile cu peste 10.000 de locuitori din departamentul francez Bas-Rhin (în total, 13 orașe), a fost parțial revocat miercuri, 2 septembrie, printr-o decizie a Tribunalului Administrativ din Strasbourg. Instanța i-a solicitat prefectului departamental, Josiane Chevalier, să-și revizuiască documentul.

„Art. 1 - I se pune în vedere prefectului departamentului Bas-Rhin să emită un nou decret care să scutească de obligația purtării măștii locurile din comunele (municipalitățile) vizate de decretul său său din 28 august 2020 și perioadele orare care nu sunt caracterizate de o mare densitate a populației sau de circumstanțe locale susceptibile să favorizeze propagarea noului coronavirus, până cel târziu luni, 7 septembrie 2020, la ora 12.

Art. 2 - Dacă prefectul departamentului Bas-Rhin nu va fi luat măsurile prevăzute la articolul 1 al prezentei hotărâri, aplicarea decretului emis de acesta pe 28 august 2020 va fi suspendat automat, începând de la termenul-limită menționat anterior”, prevede decizia nr. 2005349 din 2 septembrie 2020 a Tribunalului Administrativ din Strasbourg. 
 
Această decizie vine ca urmare a unei acțiuni de urgență pentru rezolvarea provizorie a litigiului, introduse de doi profesioniști din domeniul sănătății, psihologul clinician Vincent Feireisen și medicul Christian Chartier. 

„Nu-mi imaginez că prefectul va lăsa situația așa”, explică pentru 20minutes.fr avocatul celor doi, Marc Jantkowiak, care consideră decizia tribunalului administrativ „moderată și înțeleaptă”. 

„Să-i obligi pe locuitorii celor mai mari orașe din departamentul Bas-Rhin să-și plimbe câinele la două noaptea cu masca pe figură aduce atingere libertăților fundamentale. Acum, prefectul va trebui să ia măsuri mai restrânse în ceea ce privește zonele și intervalele orare. Subliniez că cei doi clienți ai mei nu sunt anti-mască, însă vor ca aceasta să fie purtată într-o manieră utilă”, afirmă apărătorul lor legal.

Începând din 29 august, ora 8:00, ordinul prefectului impunea persoanelor în vârstă de peste 11 ani purtarea măștii, atât ziua cât și noaptea. Prefectul a explicat vineri într-un comunicat că erau scutite de la această obligație persoanele care practică activități fizice, sportive și artistice, precum și cele cu handicap certificat medical.   

Motivele invocate de prefect în favoarea acestei măsuri erau „creșterea îngrijorătoare” a epidemiei de coronavirus, „în special în rândul tinerilor”, cu o „rată de incidență care continuă să se dubleze în fiecare săptămână”.

La sfârșitul lunii mai, primarul de Strasbourg de la acea vreme, Roland Ries, încercase deja să impună purtarea măștilor în centrul orașului. Însă același tribunal administrativ suspendase decretul municipal la cinci zile după promulgare.
 
Strasbourg și orașele din departamentul Rinului Inferior nu sunt singurele localități care au obținut revocarea în instanță a obligativității purtării măștilor în aer liber. 
 
Și în departamentul Rhône prefectul este obligat de un tribunal administrativ să-și revizuiască decretul prin care făcea obligatorie purtarea măștilor pe străzile din Lyon și Villeurbanne.

Potrivit Smart Radio, prefectul are termen până marți, 8 septembrie, să își modifice ordinul privind obligativitatea măștilor în aer liber, altfel acesta va fi suspendat definitiv. 

Pe contul de Twitter al prefectului regiunii Auvergne-Rhône-Alpes, oficialul anunță că a luat act de decizia tribunalului administrativ, pe care o va aplica, menționând, însă, că judecătorul ar fi „confirmat ca întemeiată instituirea unei obligații de purtare a măștii, pentru garantarea securității sanitare a concetățenilor”.

Prefectul insistă, de asemenea, că purtarea unei măști „rămâne în vigoare” până la emiterea unui nou decret, actualizat conform deciziei judecătorești.

Purtarea măștii de protecție a devenit obligatorie de marți, 1 septembrie, pe toate străzile din Lyon și Villeurbanne, din cauza revenirii epidemiei de coronavirus.