ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele rus, Vladimir Putin, a decis să anuleze decretul privind relațiile dintre Republica Moldova și Republica Moldovenească Nistreană- Transnistria. Decretul  este în vigoare din 2012 și cuprindea un punct ce viza căutarea modalităților de soluționare a problemei transnistrene, cu respectarea suveranității, integrității teritoriale și a statutului neutru al Republicii Moldova, transmite Știri.md.

„Pentru a implementa în mod consecvent politica externă a Federației Ruse, care face posibilă asigurarea intereselor sale naționale pe baza principiilor pragmatismului, deschiderii și abordării multisectoriale în contextul formării unui nou sistem policentric de relații internaționale, decid:

1. Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse, împreună cu alte organisme executive federale:

e) în relațiile cu statele membre ale Comunității Statelor Independente:

să continue participarea activă la căutarea modalităților de soluționare a problemei transnistrene bazate pe respectarea suveranității, integrității teritoriale și a statutului neutru al Republicii Moldova în stabilirea statutului special al Transnistriei”, se arată în decretul semnat de Putin pe 7 mai 2012.

Astfel, începând de astăzi, această prevedere oficial nu mai este valabilă.

Putin a semnat astfel noul decret privind măsurile de implementare a politicii externe. Potrivit presei ruse, documentul a fost semnat „pentru a asigura interesele naționale ale Federației Ruse în legătură cu schimbările profunde care au loc în relațiile internaționale”.