ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Președintele rus Vladimir Putin a aprobat marți o doctrină nucleară actualizată care permite răspunsuri cu arme nucleare la atacurile convenționale care amenință suveranitatea Rusiei, transmit EFE și Reuters, potrivit Agerpres. Documentul precizează că decizia de a folosi arme nucleare este luată de președintele Rusiei.
 
Cu doar câteva săptămâni înaintea alegerilor prezidențiale din SUA din 5 noiembrie, Putin ordonase modificări ale doctrinei nucleare pentru a menționa că orice atac convențional asupra Rusiei ajutat de o putere nucleară ar putea fi considerat un atac comun asupra Rusiei.
 
Potrivit noului document, care a intrat deja în vigoare, „orice agresiune asupra Rusiei din partea unui stat non-nuclear, făcută cu participarea și sprijinul unui stat nuclear, va fi considerată un atac comun asupra Rusiei”, precum și un atac aerian masiv cu mijloace care nu sunt nucleare, inclusiv drone, notează Libertatea.

„Descurajarea nucleară are misiunea de a-l face pe potențialul adversar să priceapă că o ripostă este inevitabilă în cazul unei agresiuni împotriva Rusiei sau aliaților săi” mai scrie în documentul (ukaz, în limbajul rusesc) publicat pe pagina web a Kremlinului, transmite ziare.com.

CÂND APASĂ PUTIN PE BUTONUL ROȘU
 
În noul decret scrie clar când Rusia poate recurge la arme nucleare. Sunt cinci posibilități:
 
1. informații că a fost lansat cu atac cu rachete balistice asupra Rusie
 
2. iutilizarea de către inamici de arme nucleare sau de distrugere în masă împotriva Rusiei, aliaților săi, armatelor sale și obiectelor sale, chiar și în afara teritoriului național
 
3. distrugerea instalațiilor critice care asigură funcționarea arsenalului nuclear
 
4. agresiuni împotriva Rusiei sau Belarus cu arme convenționale, creând o amenințare critică țărilor
 
5. informații despre declanșarea unui atac masiv cu avioane, drone, rachete și alte arme aerospațiale și despre trecerea lor peste frontiera Rusiei
 
Decizia folosirii armelor nucleare este doar la Vladimir Putin.

Separat, institutul de cercetare al Ministerului pentru Situații de Urgență a anunțat că Rusia a început producția în masă de adăposturi mobile antibombă care pot proteja împotriva unei varietăți de amenințări provocate de om și de dezastre naturale, între care radiațiile și undele de șoc.

Adăpostul "KUB-M" arată ca un container de transport armat. Poate oferi o anumită protecție împotriva radiațiilor, schijelor, resturilor și incendiilor și poate fi desfășurat în vastul permafrost nordic al Rusiei, potrivit institutului de stat.

O unitate standard poate găzdui 54 de oameni, dar pot fi adăugate module suplimentare, a spus institutul.

Războiul din Ucraina intră în ceea ce unii oficiali spun că ar putea fi faza finală - cea mai periculoasă - pe măsură ce forțele Moscovei avansează cu cel mai rapid ritm din primele săptămâni ale conflictului din 2022, iar Occidentul încearcă să susțină Ucraina.

Institutul rus nu a făcut nicio legătură între această decizie și vreo criză actuală, deși anunțul a venit exact în momentul în care administrația președintelui american Joe Biden a fost de acord să permită Ucrainei să lanseze rachete americane cu rază lungă de acțiune în adâncul teritoriului Rusiei.

Kremlinul a declarat luni că Rusia va răspunde la ceea ce a numit o decizie nesăbuită a administrației Biden și a avertizat că această decizie va atrage Statele Unite direct în conflict.