ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Rusia a ordonat comandamentului forțelor sale armate ca trupele să revină în bazele lor permanente începând de vineri, după exercițiile militare aflate în desfășurare în Crimeea și Marea Neagră.

„Trupele și-au demonstrat capacitatea de a asigura o apărare credibilă pentru țară. De aceea am decis să încheiem activitățile de inspectare în districtele militare de sud și de vest”, frontaliere cu Ucraina, a declarat ministrul rus al apărării Serghei Șoigu, citat de EVZ.ro.

Șoigu a subliniat, totuși, că armata trebuie să fie pregătită să răspundă rapid în cazul unei evoluții „nefavorabile” a situației în apropierea exercițiilor Defender-Europe, desfășurate de NATO.

Cu toate acestea, declarația lui Shoigu nu a clarificat câte trupe suplimentare au fost mutate în Crimeea, nici nu a indicat dacă toate vor fi trimise înapoi la bazele lor permanente.

În prezent, potrivit NATO, prezența trupelor rusești în zonă este mult mai puternică decât în 2014, atunci când Rusia a anexat peninsula, scrie Euro News

Este, de asemenea, simptomatică așa-zisa retragere cu o săptămână înainte de Paști, care nu dă garanții că situația va rămâne la fel de calmă după Sărbători.

Președintele Zelenski a promulgat legea privind convocarea rezerviștilor pentru serviciul militar

Țara care se teme cel mai mult de manevrele militare desfășurate de Rusia este Ucraina, vecina noastră. Emoții ar putea avea și Republica Moldova, care are trupe ruse staționate pe propriul teritoriu, în regiunea transnistreană. Însă Chișinăul are, momentan, neliniști de natură politică și pandemică, nerămânându-i timp pentru alte pregătiri.

Cu totul alta este situația la Kiev. Președintele Volodimir Zelenski a promulgat legea ce permite convocarea rezerviștilor pentru serviciul militar fără a decreta mobilizarea, a comunicat miercuri administrația prezidențială ucrainiană.

Legea a primit girul parlamentului în martie 2021 și permite o înmulțire semnificativă a cadrelor din armată în contextul escaladării tensiunilor cu Rusia.

„Aceasta va face posibilă suplimentarea rapidă a unităților militare ale tuturor forțelor de apărare cu rezerviști, crescându-le astfel semnificativ combativitatea în timpul agresiunii militare”, a transmis președinția de la Kiev.

Volodimir Zelenski l-a chemat marți pe omologul său rus Vladimir Putin să se întâlnească în regiunea Donbas pentru discuții vizând încetarea conflictului în această zonă și atenuarea tensiunilor între cele două state vecine. Vladimir Putin nu pare să fi răspuns invitației lui Zelenski, fiind ocupat marți să poarte discuții telefonice cu președintele...Cubei, potrivit paginii sale de Twitter.
 
ACTUALIZARE: Putin a răspuns joi invitației lui Zelenski de a discuta problemele din regiunea Donbas, dar nu în Ucraina, ci la Moscova, relevă ȘtiripeSurse.
 
Întrebat despre o propunere a lui Zelenski de a se întâlni în Donbas, Putin a răspuns că, „dacă este vorba să discutăm despre relațiile bilaterale, atunci, bineînțeles, suntem pregătiți să-l primim la Moscova pe președintele ucrainean oricând consideră că este oportun”.

Ucraina, aliații săi occidentali și NATO au acuzat Rusia de masare „provocatoare” de trupe la frontiera estică a Ucrainei și în Crimeea. La rândul său, Rusia a denunțat „activitatea provocatoare” a Statelor Unite și NATO în regiunea Mării Negre. Discursul despre pericolul extern pare a fi identic de ambele părți: toată lumea arată cu degetul peste graniță, în tabăra cealaltă.

„Rusia dorește relații prietenoase cu întreaga lume. Dacă cineva vede acest lucru ca pe o slăbiciune, trebuie să știe că răspunsul nostru va fi rapid și puternic”, a scris Putin, miercuri, pe Twitter. „Avem suficientă răbdare, responsabilitate și bun simț. Sper că nimeni nu va trece de linia roșie. Depinde de noi unde este ea desenată”, a adăugat președintele rus, într-un stil deopotrivă conciliant și insinuant. 

Președintele ucrainian scrie pe Twitter, la rândul lui, că „reducerea trupelor la granița noastră reduce în mod proporțional tensiunile. Ucraina este mereu vigilentă, dar salută orice pas făcut în direcția descreșterii prezenței militare și a dezescaladării situației din Donbas. Ucraina dorește pace. Suntem recunoscători partenerilor noștri pentru ajutorul acordat”. Asta după alte postări în care îi mulțumea Papei Francisc pentru rugăciunea lui pentru pace în Donbas, dar și secretarului general al ONU, Antonio Guterres, pentru discutarea provocărilor actuale - accesul echitabil la vaccinurile Covid și pacificare & reconstrucție în Donbas. Câteva postări mai jos, Zelenski își face curaj alături de omologul său georgian privind aderarea la NATO și integrarea în U.E. 

De partea cealaltă a baricadei, președintele Joe Biden se preocupă de subiecte precum vaccinarea (un subiect care îl frământă și pe Putin, ce-i drept), schimbările climatice, imigrația la granița mexicană, cazul asasinării lui George Floyd, prima dronă care a zburat pe Marte, job-uri pentru popor și sloganul „build back better”. Nici o vorbuliță despre Rusia și Ucraina pe contul de Twitter al POTUS. Poate doar vizita premierului Japoniei la Casa Albă, prilej cu care părțile și-au exprimat sprijinul puternic pentru securitatea comună.