ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele rus Vladimir Putin apreciază vineri că forțele sale au preluat „cu succes” controlul asupra orașului ucrainean Mariupol și ordonă asedierea ultimilor combatanți ucraineni, iar nu luarea cu asalt a oțelărei Azovstal, în care s-au baricadat aceștia, relatează agenția AFP, citată de Știri pe Surse. Putin îi răspundea astfel ministrului Apărării, care tocmai îi propusese lichidarea ultimului bastion ucrainean din Mariupol prin luarea cu asalt, soluție cu care președinteșe rus nu a fost de acord, iar asta nu din rațiuni umanitare, ci pentru a-și conserva propriile forțe. 

„Sfârșitul activității de eliberare a Mariupolului este un succes”, îi spune Vladimir Putin ministrului său al Apărării, Serghei Șoigu, după ce îi spune că o luare cu asalt a Azovstal „nu este potrivită” și că, în schimb, va trebui ca „zona (să fie asediată) în așa fel încât să nu treacă nici măcar o muscă”.

„Consider că asaltul propus al zonei industriale nu este potrivit. Vă ordon să-l anulați”, a conchis Putin, cu „mărinimie”.

„Trebuie să ne gândim (...) la viața și la sănătatea militarilor și ofițerilor noștri. Nu trebuie să intrăm în aceste catacombe și să ne târâm pe sub pământ”, a continuat președintele rus.

„Blocați toată această zonă în așa fel încât să nu treacă nici măcar o muscă”, a ordonat el.

În acest vast complex industrial se află în continuare circa 2.000 de militari ucraineni, potrivit Ministerului rus al Apărării. Ar fi vorba despre membri ai renumitului „Regiment Azov”.

Vladimir Putin le-a propus din nou să se predea, luându-și angajamentul că vor fi lăsați în viață și tratați „cu demnitate” de armata rusă. Însă mărturiile unor prizonieri de război ucraineni vorbesc de la sine despre ce înțeleg rușii din noțiuni precum „demnitate” sau „eliberare”.

„Propuneți încă o dată tuturor celor care nu au depus armele să o facă. Partea rusă le garantează salvarea vieții și tratarea cu demnitate”, i-a ordonat Vladimir Putin ministrului Apărării, Serghei Șoigu.

În filmarea de mai jos poate fi urmărită întâlnirea lui Putin La Kremlin cu ministrul Apărării, care afirmă că Mariupolul este acum „eliberat” de Armata Rusă, cu excepția celor peste 2.000 de „naționaliști” ucraineni care se adăpostesc în continuare la combinatul siderurgic Azovstal.
  
 
Cu toate că rușii anunță „eliberarea” - a se citi: „cucerirea” - aproape totală a orașului Mariupol, ucrainenii nu se simt deloc „eliberați”. Militarii ucraineni tocmai au anunțat că „În ciuda situației extrem de dificile, în ultimele două zile Regimentul Azov a distrus: 3 tancuri, 2 vehicule de luptă de infanterie și transportoare blindate de soldați”. Declarația a fost făcută pe canalul de Telegram al Regimentului Azov și preluată de agenția de presă Ukrinform

În fotografia de mai jos se poate vedea cum arăta orașul Mariupol înainte de război, spre deosebire de fotografia din deschiderea articolului, care prezintă o stradă din Mariupolul bombardat de ruși.