ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Vladimir Putin a lansat o amenințare la adresa Occidentului în timpul unei călătorii surpriză în exclava rusă Kaliningrad, potrivit Daily Mail.

Președintele a avertizat că țările care se învecinează cu teritoriul de la Marea Baltică nu sunt pregătite pentru "ceea ce va urma" după ce multe dintre ele au decis să demoleze monumentele de război sovietice.

În timpul vizitei sale surpriză de joi, în timpul căreia Putin a zburat aproape de spațiul aerian al NATO, a declarat studenților de la Universitatea Federală Baltică Kant: "Este o ignoranță uimitoare și o lipsă de înțelegere a locului în care trăiesc, a ceea ce fac și a ceea ce va urma".
 
zbor putin kaliningrad
Traseul lui Putin spre Kaliningrad. Președintele rus a ocolit teritoriul NATO

Regiunea, care se învecinează cu Polonia și Lituania, ambele ocupate anterior de Uniunea Sovietică înainte de a-și recăpăta independența, este considerată a fi cel mai probabil punct de focar pentru un conflict între Rusia și NATO.

Acest lucru vine în contextul în care guvernul britanic a dezvăluit că există o șansă din patru ca Rusia să atace unul dintre aliații Marii Britanii în următorii doi ani, ceea ce ar putea declanșa un război.
 

Pe măsură ce se împlinesc doi ani de la invazia ilegală a lui Putin în Ucraina, miniștrii au declarat că orice escaladare care implică atacarea aliaților britanici va trebui să aducă un răspuns militar.

Experții de la Cabinet Office au avertizat că, dacă acest lucru s-ar întâmpla, "pentru a conține și descuraja noi agresiuni vor fi necesare capacități militare, diplomatice și economice", relatează Telegraph.

Printre alte efecte în lanț se numără creșterea prețurilor la combustibili și perturbarea lanțurilor de aprovizionare, care ar putea afecta economia timp de mai mulți ani.

Acesta ar putea fi cazul dacă Putin decide să invadeze un aliat al NATO, cum ar fi Polonia, statele baltice Estonia, Letonia și Lituania sau Finlanda, care a devenit anul trecut a 31-a țară care a aderat la pactul militar.

Săptămâna trecută, Letonia, Lituania și Estonia - care au fost toate sub ocupație sovietică timp de decenii după cel de-al Doilea Război Mondial - au fost de acord să ridice un zid de "instalații defensive anti-mobilitate" în încercarea de a-și menține securitatea împotriva Rusiei.

Gabrielius Landsbergis, ministrul lituanian de externe, a declarat săptămâna aceasta că țara sa este "convinsă că un război real [cu Rusia] este o posibilitate probabilă".

Există sugestii că același lucru s-ar putea întâmpla dacă Rusia ar întreprinde, de asemenea, acțiuni militare împotriva aliaților britanici care nu fac parte din NATO, cum ar fi Suedia.

Suedia a solicitat să adere la NATO, dar aderarea sa la organizație a fost oprită de întârzierile Turciei și Ungariei, aceasta din urmă rămânând singura țară care a rămas să accepte cererea sa.

Pe vremea când era prim-ministru, Boris Johnson a semnat un acord cu țara scandinavă, prin care Marea Britanie a fost de acord să vină în apărarea acesteia în cazul în care ar fi fost atacată de Rusia.

La începutul acestei săptămâni, s-a raportat că șeful armatei britanice, generalul Sir Patrick Sanders, ar urma să avertizeze că cetățenii britanici ar putea fi chemați să lupte în cazul unui conflict cu Rusia.