ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Gigantul energetic militarizat rus Gazprom a transmis Poloniei și Bulgariei, marți, că va opri furnizarea de gaze către țările ”neprietenoase” care refuză să plătească în ruble. Miercuri, Gazprom a anunțat că a oprit complet livrările de gaze naturale în Polonia și Bulgaria, în absența plăților în ruble pe care ar fi trebuit să le facă acele două țări pentru livrarea combustibilului, informează Agerpres.

Aprovizionarea va fi oprită până când vor fi făcute plățile, a precizat Gazprom.

Separat, Gazprom a anunțat că furnizează Europei gaze naturale prin Ucraina în linie cu solicitările clienților europeni, dar are mai puține solicitări față de marți.

Cererile s-au situat la 48,7 milioane metri cubi pentru 27 aprilie, în scădere de la 56 milioane metri cubi în ziua precedentă, a precizat Gazprom.  

Este de observat că autoritățile guralive de la Kiev acuză statele occidentale de „complicitatea la crimă” pentru că nu stopează importurile de gaze din Rusia dar țeava Gazprom pe care se scurge complicitatea e chiar pe teritoriul Ucrainei. De ce nu o taie, ca să nu-i mai intre miliardele de euro pline de sânge Moscovei în conturi? O altă conductă aprovizionează Ungaria prin Bulgaria, acum sancționată. De ce nu taie Kievul și Sofia gazele cu care Moscova își reutilează Armata care acționează în Ucraina? MISTER!

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut țărilor pe care el le-a calificat drept "neprietenoase", după invadarea Ucrainei, să implementeze o schemă în cadrul căreia își vor deschide un cont la Gazprombank pentru a face plăți în euro sau dolari pentru importurile de gaze naturale, urmând ca aceste fonduri să fie convertite în ruble rusești.

Separat, ministrul de Externe ungar, Peter Szijjarto, a declarat că Ungaria primește gaze naturale rusești conform contractului său cu Gazprom, prin Bulgaria și Serbia, iar Gazprom a informat Budapesta că livrările care tranzitează Bulgaria sunt gestionate separat. 

Compania poloneză de gaze PGNiG a confirmat că Gazprom a oprit miercuri livrările de gaze naturale către Polonia și a precizat că clienții firmei încă primesc combustibil în conformitate cu necesitățile lor, transmite Reuters.

"Tăierea livrărilor de gaze naturale este o încălcare a contractului și PGNiG își rezervă dreptul de a solicita compensații și va folosi în acest scop toate mijloacele contractuale și legale", a informat compania poloneză.

Polonia, țară al cărei contract cu Rusia expiră la finele acestui an, a spus în repetate rânduri că nu va respecta noua schemă de plată pentru gazele rusești. De asemenea, autoritățile de la Varșovia au anunțat că nu vor prelungi contractul cu Gazprom.

Contractul Poloniei cu Gazprom prevede livrarea a 10,2 miliarde metri cubi de gaze pe an și acoperă aproximativ 50% din consumul național.

 

Bulgaria a plătit pentru livrările de gaze rusești din luna aprilie și oprirea aprovizionării va reprezenta o încălcare a actualului contract cu Gazprom, le-a spus jurnaliștilor ministrul Energiei, Alexander Nikolov, transmite Reuters, informează Agerpres.

Bulgaria va urmări poziția Comisiei Europene care cere statelor să nu plătească în ruble pentru gazele rusești, așa cum a cerut președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat Nikolov.

"Deoarece sunt analizate toate obligațiile legale și comerciale, este clar că în acest moment gazul natural este folosit mai mult ca o armă politică și economică în actualul război", susține ministrul Energiei.

Bulgaria este puternic dependentă de gazele rusești. UE are ca obiectiv reducerea dependenței de petrolul și gazul rusesc cu două treimi până la finalul anului și la zero până la finalul lui 2027, a anunțat marți comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni.