ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Putin și-ar da afară mai mulți generali de armată, furios pe pierderile suferite în invazia din țara vecină, afirmă surse ucrainene. Totodată, doi șefi ai serviciului rus de securitate, FSB, ar fi fost arestați, deoarece Putin ar fi foarte nemulțumit de activitatea acestui serviciu, potrivit unor surse media din Rusia. 

Președintele rus Vladimir Putin s-a înfuriat și a concediat până la 8 generali de armată din cauza pierderilor militare suferite de Moscova în războiul din Ucraina, susține șeful apărării de la Kiev.


Secretarul ucrainean al Apărării, Oleksiy Danilov, a făcut această afirmație miercuri la televiziunea ucraineană, potrivit ziarului Ukrayinska Pravda, citat de The New York Post.
 
„[Inamicul] și-a înlăturat din funcție circa 8 generali din cauză că nu și-au îndeplinit sarcinile, numindu-i în locul lor pe alții noi”, a declarat Danilov. 

„Înțelegem clar ce se întâmplă în Federația Rusă”, a adăugat el. „Mai mult, pot spune că rușii sunt disperați”.

Afirmațiile lui Danilov vin pe fondul altor indicii că nu totul este în regulă la Moscova.

O relatare din 1 martie a jurnalistei ruse independente Farida Rustamova susținea că persoane din interiorul Kremlinului declarau în privat că invazia este „un clusterf-k”.

Relatarea cita o sursă de la nivel înalt care a pus la îndoială starea de spirit a lui Putin.

„El se simte jignit și insultat”, a declarat sursa, descrisă ca fiind o „bună cunoștință” a dictatorului. „Este o paranoia care a atins punctul de absurditate”.

În timp ce Putin este ocupat cu concedierea generalilor ruși, ucrainenii s-au străduit din greu să-i elimine.

Generalul-maior rus Vitali Gerasimov, un veteran al campaniilor rusești din Siria, precum și al anexării Crimeei în 2014, a fost ucis în luptele de lângă Harkov, după cum au declarat marți serviciile secrete ucrainene.

 
Pe cine nu doboară ucrainenii are grijă Putin să neutralizeze. Doi șefi ai FSB, Serviciul Federal de Securitate al Rusiei, au fost puși sub arest la domiciliu, a anunțat un jurnalist rus de investigații, specializat în anchete despre serviciile secrete și de spionaj ale Federației Ruse, citat de TVR Moldova

„Putin pare să fie extrem de nemulțumit de activitatea FSB în Ucraina: el s-a dezlănțuit împotriva Serviciului 5 SOiMS (departamentul de informații externe al FSB. Serghei Beseda, șeful acestui serviciu și adjunctul său Boluh, au fost plasați sub arest la domiciliu, conform surselor pe care le am în acest serviciu”, a scris pe Twitter jurnalistul rus de investigații Andrei Soldatov.

Andrei Soldatov este un jurnalist rus expert în serviciile de informații și autor al cărții best-seller „Rețeaua Roșie”. Soldatov mai este co-fondator și redactor al site-ului de investigații agentura.ru

Experții americani estimează că Rusia a pierdut până la 6000 de militari în doar două săptămâni de război în Ucraina. Rusia a recunoscut pierderea a circa 500 de militari, în vreme ce Kievul susține că pierderile armatei ruse se ridică la peste 11.000 de militari.