ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Președintele Vladimir Putin i-a spus luni președintelui turc Erdogan, la Soci, că Rusia este deschisă la discuții cu privire la acordul cerealelor din Marea Neagră, după ce, în iulie, Rusia a renunțat la acest acord, argumentând că propriile sale exporturi de alimente și îngrășăminte se confruntă cu obstacole și că nu ajung suficiente cereale ucrainene în țările care au nevoie de ele, scrie Reuters.
 

Erdogan, care anterior a jucat un rol important în convingerea lui Putin de a respecta acordul, și Națiunile Unite încearcă să îl determine pe Putin să revină la acord.

Vorbind în deschiderea întâlnirii lor din stațiunea Soci, situată la Marea Neagră, Putin i-a spus lui Erdogan că speră că vor încheia discuțiile privind un hub de gaze naturale în Turcia și a precizat că vor discuta, de asemenea, despre acordul privind cerealele.

"Știu că intenționați să ridicați problema acordului privind cerealele", i-a spus Putin lui Erdogan. "Suntem deschiși la negocieri pe această chestiune".

Erdogan a declarat că lumea așteaptă vești despre problema coridorului de cereale.

"Toată lumea așteaptă ce va ieși din întâlnirea noastră de astăzi", a spus el. "Cred că mesajul de la conferința de presă de după întâlnire va fi un pas important pentru întreaga lume, în special pentru țările africane."

Acordul a avut ca scop transportul cerealelor din Ucraina către piețele mondiale prin Marea Neagră și atenuarea unei crize alimentare globale despre care Organizația Națiunilor Unite a declarat că a fost agravată de invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina în februarie anul trecut.

Înaintea discuțiilor cu Erdogan, oficialii ucraineni au declarat că Rusia a lansat un atac aerian peste noapte asupra unuia dintre principalele porturi ucrainene exportatoare de cereale.

România a negat o declarație ucraineană potrivit căreia dronele rusești au căzut și au detonat pe teritoriul membrului NATO.
 
Putin a declarat că Rusia ar putea reveni la acordul privind cerealele dacă Occidentul îndeplinește un memorandum separat convenit cu Națiunile Unite în același timp pentru a facilita exporturile rusești de alimente și îngrășăminte.

Deși exporturile rusești de alimente și îngrășăminte nu fac obiectul sancțiunilor occidentale impuse după invazia Rusiei în Ucraina, Moscova a declarat că restricțiile privind plățile, logistica și asigurările au împiedicat transporturile.

Secretarul general al ONU, António Guterres, a declarat joi că i-a trimis ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, "un set de propuneri concrete" menite să revigoreze acordul.

Una dintre principalele cereri ale Moscovei este ca Banca Agricolă Rusă să fie reconectată la sistemul internațional de plăți SWIFT. UE a întrerupt-o în iunie 2022, ca parte a sancțiunilor de amploare impuse ca răspuns la invazie.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a declarat sâmbătă că lucrurile care erau implicate în acord nu au fost puse în aplicare data trecută, fără a preciza. În raportul său privind întâlnirea cu Erdogan, televiziunea de stat rusă a declarat că promisiunile făcute Rusiei trebuie să fie puse în aplicare.

Rusia a discutat, de asemenea, o inițiativă a lui Putin de a furniza până la 1 milion de tone de cereale rusești Turciei la prețuri reduse pentru procesarea ulterioară în fabricile turcești și expedierea către țările care au cel mai mult nevoie de ele.