ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele chinez Xi Jinping și președintele rus Vladimir Putin vor participa la cea de-a 24-a reuniune a Consiliului șefilor de stat al Organizației pentru Cooperare de la Shanghai (OSC) care va avea loc în perioada 3-4 iulie, la Astana, informează ZIUA.md.

RIA Novosti a raportat pe 1 iulie că Putin „se pregătea pentru întâlnirea de la Astana”, citându-l pe purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Hua Chunying, a confirmat participarea lui Xi cu o zi mai devreme.

Hua a adăugat că, după întâlnirea de la Astana, liderul chinez va rămâne și mai mult timp în Kazahstan și va efectua o vizită în Tadjikistan la invitațiile președintelui kazah Kassym-Jomart Tokayev și a președintelui tadjik Emomali Rahmon.

Secretarul general al ONU Antonio Guterres, care a sărit peste summit-ul pentru pace al Ucrainei din iunie, este așteptat să participe la evenimentul de la Astana.

OSC este o organizație interguvernamentală înființată de China și Rusia în 2001 la Shanghai. Se concentrează pe probleme politice, economice, de securitate și de apărare din Eurasia. Organizația este formată din nouă state membre, inclusiv China, India, Iran, Kazahstan, Kârgâzstan, Pakistan, Rusia, Tadjikistan și Uzbekistan.

Putin și Xi sunt ambii membri ai Consiliului șefilor de stat, un organ suprem de decizie al organizației care se întrunește o dată pe an. Cei doi lideri s-au întâlnit ultima dată în mai, când președintele rus a venit în China pentru o vizită de două zile.

Moscova și Beijingul și-au adâncit legăturile pe fondul invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia și a presiunii ulterioare din partea Occidentului.