„Gestul umanitar” al Anei Birchall a constat în distrugerea ultimelor speranțe ale părinților Alexandrei Măceșanu cum că fiica lor ar mai fi încă în viață, prin comunicarea unei știri false, inventate, mincinoase, scrie jurnalista Nora Noapte într-o analiză din Qmagazine privind modul în care a acționat ministrul Justiției, Ana Birchall în cazul de la Caracal.  Aceasta a fost cea care, zilele trecute, anunța ezultatul expertizei IML privind identificarea rămășițelor umane ca aparținând Alexandrei Măceșeanu, o informație care ar fi trebuit să fie destinată exclusiv entității care e procesională. Nora Noapte arată cum s-au derulat, cronologic, elementele anchetei, în care există o serie de neconcordanțe, sugerând că, în spatele anunțului lui Birchall, criticat și de unii membri ai CSM, s-ar afla anumite interese. Dar și comlplicități cu Ambasada SUA la București.
 
Subliniind faptul că este posibil ca Ana Birchall să fi obținut rezultatele expertizei nu de la parchet, ci de la IML, semnatara articolului scrie că acțiunea ministrului Justiției constituie un amestec al factorului politic într-o procedură judiciară.

„Ana Birchall și susținătorii ei încearcă să abată discuția de la împrejurarea că a fost comunicată o informație inventată, insistând asupra faptului că raportul de expertiză ar fi fost public (ceea ce oricum este fals din punct de vedere legal) și că îndeplinirea rolului macabru de a transmite vestea morții Alexandrei a constituit un act de omenie săvârșit cu o admirabilă tărie de caracter (ceea ce este cel mult un argument demagogic de oportunitate, oricum imposibil de acceptat când tinde să scuze implicarea ilegală în instrumentarea anchetei penale).
 Problema fundamentală este alta. În ce scop a colportat ministrul justiției știri false și pe ce s-a bazat când a crezut că raportul de expertiză genetică, încă nefinalizat la data intervenției sale în proces, îi va confirma spusele?”, scrie autoarea articolului.

De asemenea, Qmagazine indică și cui ar servi minciuna la care a  recurs ministrul Justiției. 

„Această știre era însă de natură să îi satisfacă pe interlopii care mișună în zonă și care se temeau că prelungirea anchetei într-un caz cu sau fără legătură cu activitatea lor criminală poate duce la ei, precum și pe ambasadorul SUA, Hans Klemm, care voia ca zarva iscată, cu rost sau fără rost, de evenimentele de la Caracal, în jurul bazei de la Deveselu, să se stingă cât mai repede. În fapt, ministrul Birchall s-a pus în slujba acestora, mai probabil voluntar, decât involuntar. Așa cum am mai spus, dacă în butoiul lui Dincă se aflau rămășițele incinerate ale Alexandrei Măceșanu, înseamnă că ea fusese omorâtă și făcută să dispară acolo, de cel care își și asumase crima (neîndoielnic asigurat că, fiind certificat ca bolnav psihic, va scăpa de răspunderea penală) și care rămânea singurul făptuitor, orice căutare în altă parte fiind inutilă”, susține jurnalista.

Citiți textul integral AICI


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews