ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În data de 5 decembrie se împlinesc șase ani de când Curtea Constituțională de la Chișinău a pronunțat hotărârea privind interpretarea articolului 13 alin. (1) din Constituție în coraport cu Preambul Constituției și Declarația de Independentă a Republicii Moldova. Potrivit deciziei din 5 decembrie 2013, denumirea corectă a limbii vorbite în Republica Moldova este limba română.


La șase ani de la acel moment, art. 13 al Constituției republicii prevede în continuare că limba oficială este „limba moldovenească”, informează joi Ziarul Național din Chișinău, citat de Agerpres.

Unul dintre autorii sesizării depuse la Curtea Constituțională este fostul deputat Valeriu Munteanu, care regretă faptul că, la șase ani de la această decizie istorică din 5 decembrie 2013, „limbă moldovenească” a rămas neclintită în Constituție.

„Din păcate, șase ani și multiple bătălii parlamentare nu au fost suficiente pentru a introduce în articolul 13 din Constituție sintagma 'limba română'; nu a fost posibil acest lucru, inclusiv din cauza duplicității și lașității ideologice a celor de la Partidul Democrat (PD), care, în legislatura trecută, au refuzat cu nonșalanță să voteze o inițiativă legislativă (obligatorie) în acest sens”, a scris liderul Uniunii „Salvați Basarabia” pe Facebook.

Curtea Constituțională a decis că textul Declarației de Independență a Republicii Moldova, care prevede că limba de stat este cea română, prevalează asupra prevederilor Constituției, potrivit căreia limba de stat este cea „moldovenească”, notează Radio Chișinău.

Declarația de Independență, adoptată în 1991, prevede că limba de stat în Republica Moldova este limba română, iar Constituția, votată de către Parlament în 1994, când majoritatea o reprezentau agrarienii și socialiștii, stabilește că limba de stat se numește moldovenească, potrivit postului de radio citat.