ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Șeful armatei ucrainene susține că două rachete de croazieră rusești ar fi survolat vineri dimineață România și Moldova, membre NATO, înainte de a intra în Ucraina, potrivit LeFigaro.

Două rachete de croazieră Kalibr rusești trase „din Marea Neagră” „au traversat spațiul aerian românesc la aproximativ 8:33" înainte de a intra în spațiul aerian ucrainean, a declarat într-un comunicat comandantul-șef al armatei ucrainene, Valeri Zaloujny. Această traiectorie este posibilă din punct de vedere tehnic dacă rachetele de croazieră au fost lansate din Marea Neagră, unde armata rusă are o flotă mare.
 
Șeful armatei ucrainene, Valeri Zaloujny, a fost secondat de președintele de la Kiev, Volodîmîr Zelenski, care a susținut într-un video că „Mai multe rachete rusești au trecut prin spațiul aerian al Republicii Moldova și al României. Rachetele de astăzi sunt o provocare pentru NATO, pentru securitatea colectivă. Este o teroare care poate și trebuie să fie oprită. Oprită de către comunitatea internațională. Și le mulțumesc tuturor celor care înțeleg acest lucru. Le mulțumesc tuturor celor care ajută”, a declarat Zelenski.

Ministerul Apărării Naționale a României contestă afirmațiile celor doi „Z” de la Kiev. Te pomenești că o fi și MApN „putinist” dacă nu dă cu „slavă” la toate gogoșile kievene?

„Sistemul de supraveghere aeriană al Forțelor Aeriene Române a detectat vineri, 10 februarie, o țintă aeriană lansată din Marea Neagră de pe o navă a Federației Ruse, din apropierea Peninsulei Crimeea, cel mai probabil o rachetă de croazieră, care a evoluat în spațiul aerian al Ucrainei, Republicii Moldova și a reintrat în spațiul aerian ucrainean fără să intersecteze, în niciun moment, spațiul aerian al României. Cel mai apropiat punct al traiectoriei țintei de spațiul aerian al României a fost înregistrat de sistemele radar la aproximativ 35 kilometri Nord-Est de graniță.În plus, la ora 10.38, două aeronave MiG-21 LanceR ale Forțelor Aeriene Române din serviciul de luptă Poliție Aeriană sub comandă NATO, care se aflau în acea perioadă într-un zbor de exercițiu, au fost redirecționate către zona de Nord a României pentru a suplimenta opțiunile de reacție.După aproximativ două minute situația a fost clarificată, iar cele două aeronave și-au reluat misiunea inițială. Forțele Aeriene Române monitorizează permanent, în cooperare cu forțele Aliate, spațiul aerian național și zona din proximitate”, a transmis MApN, potrivit RTV.

Zelenski afirmă că acest eveniment reprezintă o provocare pentru NATO:

„Inamicul a lansat cel puțin 70 de rachete într-un alt atac masiv în această dimineață. Cel puțin 60 dintre aceste rachete au fost doborâte. Aceste rachete sunt o provocare pentru NATO, pentru securitatea colectivă. Aceasta este o teroare care poate fi oprită, care trebuie oprită. Lumea trebuie să îi oprească. Toate țintele lor au fost civile: civili și infrastructura civilă. Din păcate au fost răniți, sunt multe victime. Condoleanțe familiilor! Mulțumesc tuturor celor care înțeleg asta. Mulțumesc tuturor celor care ne ajută. Și, desigur: mulțumim Forțelor noastre Aeriene, tuturor Forțelor Aeriene, fiecăruia care protejează Ucraina și poporul nostru. Slavă Ucrainei!”, a spus președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski într-o înregistrarea video postată pe pagina sa de FacebooK. 

VIDEO: