Regia Autonomă de Distribuție și Transport al Energiei Termice (RADET) este de luni oficial în faliment, potrivit unei decizii definitive a Curții de Apel București. Judecătorii de la CAB au respins apelurile făcute în proces, fiind menținută decizia luată în aprilie 2019 de Tribunalul București, prin care a fost declarat falimentul RADET, transmite Agerpres.
 
Înainte de această decizie, primarul Gabriela Firea a asigurat bucureștenii că vor avea în continuarea apă caldă și căldură.
 
„Indiferent de sentința de astăzi, bucureștenii vor avea în continuare apă caldă și căldură. Am luat măsuri din timp pentru a putea garanta continuitatea agentului termic în Capitală. Subliniez că o eventuală lichidare a RADET nu înseamnă dispariția sistemului de termoficare, pentru că activitatea Regiei va fi preluată de Compania Municipală Termoenergetica. Reamintesc bucureștenilor că am preluat RADET, în 2016, în insolvență de facto, și că am solicitat în repetate rânduri acordul consilierilor generali pentru o soluție de reorganizare a activității acestei regii, însă abia în luna februarie, în acest an, a fost acceptată soluția înființării Companiei Municipale Termoenergetica. Subliniez că, în ultimii 3 ani de zile, RADET a inițiat cea mai amplă campanie de reparații și înlocuiri de subansamble tehnice din ultimii ani, fiind inlocuiți aproximativ 180 kilometri conductă pe circuitele primar și secundar, din care 30 de kilometri pe rețeaua primară, iar restul pe rețeaua secundară”, a spus Firea.

Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri a ținut să precizeze zilele trecute că ELCEN este pregătită pentru a asigura o iarnă liniștită locuitorilor Capitalei, cantitățile de gaze necesare pentru sezonul de termoficare 2019-2020 fiind asigurate în baza contractelor încheiate cu SNGN Romgaz SA Mediaș.

„ELCEN are pregătit inclusiv stocul de combustibil alternativ necesar în eventualitatea unor vârfuri de sezon cu consumuri mari de energie. Astfel, ELCEN deține un stoc de păcură de 12.880 tone din care 9735 reprezintă stoc util, la care se adaugă cantitatea de 16.800 tone de păcură stoc rezervă de stat (ANRSPS). Prin urmare, ELCEN nu întâmpină nicio problemă tehnică sau de stocuri pentru a acoperi întreaga cerere de energie termică sau pentru a livra energie electrică în parametri, singura condiție fiind aceea de preluare a agentului termic în condiții legale și asigurarea plății agentului termic consumat, de către Primăria Capitalei”, a declarat Virgil Popescu cerând Administratiei Publice Locale de la nivelul Bucureștiului, „care au comentat subiectul în spațiul public, să se abțină de la politizarea unui subiect atât de important precum asigurarea cu energie termică a Capitalei și de a trata cu seriozitate și responsabilitate atât această temă, cât și modul de administrare al RADET”.