ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Bilanțul statistic anual al Transplant Quebec pentru anul 2022 a dezvăluit că donațiile de organe din provincie s-au triplat în ultimii cinci ani, un număr șocant provenind de la cei uciși prin intermediul sinuciderii asistate (MAiD), potrivit LifeSiteNews.

Potrivit raportului anual al Transplant Quebec, agenția a primit „un număr record" de 854 de sesizări pentru donații de organe în 2022, dintre care un procent uriaș de 15% provine de la victime  - o cifră care reprezintă o creștere de 130% în comparație cu cea de acum cinci ani.

„Practica donării de organe în contextul MAiD este recentă. Ea necesită adaptări semnificative ale practicilor standard utilizate de Transplant Québec și de unitățile sanitare, în special în virtutea faptului că donatorul este conștient și apt să își dea consimțământul", a declarat directorul de asistență medicală și parteneriate externe la Transplant Québec, Sylvain Lavigne. 

MAiD a devenit legal în Quebec în decembrie 2015 - și în toată Canada în 2016 -, iar primele două donări de organe provenite de la donatori care au murit în acest fel au avut loc abia în 2017. De atunci, aceste cifre au crescut drastic, 85 la sută dintre donațiile de organe de la aceste persoane, provenind de la persoane care au fost diagnosticate cu boli neurodegenerative sau neurologice.  

Îngrijorându-i și mai mult pe cei cu convingeri pro-viață, această nouă metodă de procurare a organelor nu se limitează exclusiv la Canada, ci face parte dintr-o tendință în creștere în alte țări care permit moartea asistată de medic, inclusiv în Olanda, Spania și Belgia.

Cu toate acestea, Canada rămâne în continuare în fruntea listei, un studiu publicat în septembrie 2022 de American Journal of Transplantation arătând că din cele 286 de donări de organe legate de sinuciderea asistată între aceste patru țări, 136 au avut loc în Canada. În ciuda faptului că eutanasia implică uciderea intenționată a unei ființe umane, Martin Bouchard, directorul executiv recent numit al Transplant Quebec, a declarat că vede utilizarea tot mai frecventă a sinuciderii asistate în Quebec ca pe o mare oportunitate de a crește numărul de transplanturi de organe.

Nu numai că este o oportunitate de a crește numărul de donatori de organe în Quebec, dar este, de asemenea, o oportunitate incredibilă de a permite mai multor oameni să beneficieze de un transplant", a spus el. „Pe lângă creșterea numărului de beneficiari de transplanturi prin gestul lor generos, acești oameni dau un sens afecțiunii lor, salvând viețile altor persoane." 

Cu toate acestea, avocații pro-viață și alții și-au exprimat profunda îngrijorare cu privire la sinuciderea asistată și la impactul pe care programul îl va avea asupra modului în care este administrat sistemul de sănătate în Canada.

În ianuarie anul trecut, Angelina Ireland, președinta Societății Delta Hospice (DHS), organizație pro-viață, a avertizat că hazardul moral reprezentat de creșterea numărului de donații de organe legate de eutanasia asistată este și mai exacerbat având în vedere că programul îi vizează pe cei care au cea mai mare nevoie de protecție în societate
 
„Acum trebuie să ne temem că cei mai vulnerabili dintre noi vor fi sacrificați pe altarul „progresismului"", a declarat Ireland. „Cei săraci, cei fără adăpost, cei cu dizabilități, cei bolnavi psihic, veteranii, minorii, [și] cei nevaccinați, sunt cu toții în pericol."  Cărțile de istorie vor consemna o perioadă în care niciun canadian nu a fost în siguranță", a deplâns ea. 

În Canada, practica sinuciderii asistate este în prezent disponibil pentru bolnavii cronici, precum și pentru cei aflați în fază terminală, urmând să se extindă și mai mult în martie 2024 pentru a permite celor care suferă exclusiv de boli mintale să se califice. Totuși, acest efort s-a confruntat cu împotriviri din partea canadienilor, deputatul Ed Fast, membru al Partidului Conservator din Canada (CPC), prezentând vinerea trecută un proiect de lege care urmărește să oprească extinderea propusă pentru anul viitor.

„În mod clar, ne aflăm pe panta alunecoasă despre care mulți dintre noi au avertizat, iar canadienii au dreptul să se întrebe cine urmează", a declarat acesta în legătură cu proiectul său de lege recent introdus. „Vor fi oare dependenții de droguri, indigenții, persoanele fără adăpost sau veteranii nevoiași? Ce se va întâmpla cu vârstnicii doritori care sunt obosiți de viață? Unde se termină totul?"