ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În a zecea zi de război din Ucraina, rușii s-au certat cu ucrainenii pe coridorul de evacuare a refugiaților din Mariupol, până când aceasta n-a mai avut loc, armata invadatoare trecând din nou la atac. Ucrainenii au doborât un elicopter rusesc pe un câmp aflat la 40 km de Kiev. La Herson și Melitopol populația s-a răsculat împotriva ocupantului. Rușii avansează puternic spre Kiev, cu tancuri, blindate, camioane și lansatoare de rachete.
 
Forțele armate ucrainene au aruncat în aer un elicopter rusesc, potrivit unei filmări de pe linia frontului ucrainean, relevă The Daily Mail. O înregistrare video șocantă pare să arate un elicopter rusesc doborât în Ucraina. În clip se poate vedea aeronava zburând la joasă înălțime înainte de a se prăbuși în flăcări. Imaginile au fost distribuite pe scară largă pe internet, dar nu este clar unde au fost filmate. VIDEO: 


Filmarea prezintă momentul șocant în care un elicopter rusesc pare să se prăbușească în flăcări, după ce a fost nimerit de o lovitură antiaeriană în Ucraina. Imagini de pe front par să arate aeronava înălțându-se înainte de a fi ținta armelor ucrainene. În clip, se poate vedea apoi cum aceasta este cuprinsă de flăcări în timp ce se prăbușește, explodând într-o minge de foc la contactul cu solul.

Videoclipul a fost distribuit pe scară largă pe rețelele de socializare. Deși nu este clar cum a fost filmat, surse de pe Twitter au sugerat că clipul a fost realizat de o dronă. Nu este clar când sau unde a fost filmat videoclipul, dar grupul de jurnalism de investigație Bellingcat a identificat prin geolocalizare că filmarea ar fi avut loc în Kozarovychi, în regiunea Kiev - la aproximativ 40 de kilometri de Kiev. Grupul respectiv se concentrează pe verificarea filmărilor din timpul conflictului ruso-ucrainean încă de la izbucnirea acestuia, pe 24 februarie.
 
Mariupolul nu și-a putut evacua refugiații. Ambele tabere se acuză reciproc. După 7 ore de așteptare, atacurile au fost reluate
 
Acordul de încetare a focului pentru coridoare umanitare nu este respectat la Mariupol de către forțele armate ruse, a anunțat viceprimarul Serghei Orlov, citat de Știri pe Surse

În replică, rușii susțin că evacuările sunt blocate de membrii detașamentelor de paramilitari extremiști ucraineni din Batalionul Azov. Ei publică și o fotografie cu civilii adunați să plece din oraș: 


Evacuarea civililor, care trebuia să înceapă la ora 11.00, „se amână din motive de securitate”, deoarece forțele ruse „continuă să bombardeze Mariupol și împrejurimile”, au anunțat autoritățile locale, potrivit Știri pe Surse

Printr-un comunicat citat de BBC, primăria le-a cerut locuitorilor să se întoarcă în adăposturile lor și să aștepte informații despre posibila lor evacuare. La rândul său, consilierul prezidențial Oleksei Arestovici a confirmat într-o declarație televizată că încetarea focului nu a fost respectată pe deplin.

Pe de altă parte, rușii acuză că nefolosirea coridoarelor umanitare se datorează faptului că forțe ucrainene „naționaliste” ar fi împiedicat civilii să plece. Ministerul rus al Apărării a declarat că nimeni nu a folosit sâmbătă cele două coridoare umanitare create în apropierea orașelor ucrainene Mariupol și Volnovaha și a acuzat că „naționaliști” ucraineni au împiedicat civilii să plece, a relatat agenția de presă RIA, preluată de Reuters, anunță ȘpS

În remarci care au contrastat puternic cu comentariile oficialilor ucraineni, ministerul rus a declarat că forțele rusești au fost atacate după ce au creat coridoarele umanitare în timpul unei încetări parțiale a focului.

Consiliul municipal din Mariupol a declarat anterior că Rusia nu a respectat în totalitate încetarea focului, iar autoritățile ucrainene au declarat că analizează informațiile potrivit cărora trupele rusești se folosesc de încetarea focului pentru a avansa spre Mariupol. 

Încetarea focului era prevăzută pentru intervalul 11.00 - 16.00, iar civilii urmau să fie evacuați pe coridorul Mariupol - Nikolske - Rozivka - Polohî - Orîkhîv - Zaporojie.

Pierzându-și răbdarea, rușii au trecut din nou la atacarea Mariupolului

Ministerul rus al Apărării anunță că „din cauza lipsei de voință a părții ucrainene de a influența naționaliștii sau de a prelungi încetarea focului, operațiunile ofensive în zona Mariupol au fost reluate de la ora 18:00”, informează Știri pe Surse. Sâmbătă dimineața, Ministerul rus al Apărării anunțase că le va permite civililor din Mariupol și Volnovaha să plece, dar atât partea rusă, cât și cea ucraineană se acuză pentru nefuncționarea coridoarelor umanitare.

La Herson, ucrainenii protestează cu rușii în localitate

În orașul ucrainean Herson, capturat vineri de Armata Rusă, cetățenii au ieșit sâmbătă să protesteze împotriva ocupantului care se crede „eliberator”. Cu steaguri ale Ucrainei în mâini, oamenii au manifestat în piața centrală, iar soldații ruși, înarmați cu puști și mitraliere, au tras focuri de avertisment pentru a dispersa mulțimea, potrivit agenției ucrainene Nexta, citate de Știri pe Surse. VIDEO: 
În Melitopol, ucrainenii luptă cu mâna goală împotriva rușilor

Zeci de locuitori din Melitopol au ieșit cu mâinile goale în fața soldaților ruși care cuceriseră orașul. Aceștia sunt flmați cum dau înapoi și trag focuri de avertisment în aer cu mitralierele pentru a-i descuraja pe cei care au îndrăznit să li se opună.

„Oamenii din Melitopol sunt atât de duri încât merg cu mâna goală împotriva ocupanților înarmați. În mod clar nu se așteptau la o astfel de respingere”, este descrierea care apare la filmarea făcută de unul dintre ucrainenii participanți, preluată de agenția ucraineană Nexta, potrivit ȘpS. VIDEO: 
 
Rușii avansează puternic spre Kiev

Jurnaliștii israelieni de la N12 susțin că rușii au avansat puternic spre capitala Ucrainei, Kiev. Ei controlează o parte din zonele rezidențiale ale Kievului, iar planul este să asedieze orașul, la fel cum au făcut în Mariupol.

Deși sunt blocați în nord, rușii au reușit să câștige mult teritoriu în apropiere de Sumy, la est de Kiev și să obțină controlul asupra autostrăzii M6 la vest de capitală.

În 24-48 de ore, Kievul va fi complet înconjurat, la fel cum este acum Mariupol. Apoi, cel mai probabil, civililor li se va permite să plece în timpul unei încetări a focului printr-un coridor umanitar, informează canalul N12, citat de Știri pe Surse

Ministerul rus al Apărării a publicat un material video prin care ilustrează avansarea terestră a trupelor ruse către Kiev, putându-se observa tancuri, blindate sau camioane militare. VIDEO: