ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Încercuirea Kievului continuă, cu lupte intense în orașele din periferia capitalei ucrainene. Trupele ruse ar fi cucerit și localitatea Volnovaha, situată la jumătatea distanței dintre Donețk și Mariupol, blocând astfel accesul forțelor ucrainene către Mariupol. Bombardamentele ruse au continuat asupra orașelor Cernihiv, Sumî și Harkiv, dar și asupra orașului Nikolaiev, căderea căruia ar deschide drumul forțelor ruse spre Odesa. Primarul Odesei se teme de un atac rusesc asupra orașului-port, cu ajutor și din partea trupelor ruse din Transnistria, regiunea separatistă a Republicii Moldova. Primarul orașului Melitopol a fost arestat de forțele pro-ruse din „republica” Donețk sub acuzația de „terorism”. Hoții strigă „hoții!”, teroriștii strigă „teroriștii!”. În mai multe orașe din regiunea Herson, ocupată de ruși, au avut loc proteste ale civililor ucraineni față de forțele de ocupație ruse. Aceasta este sinteza celei de-a 15 zi de război ruso-ucrainean, explicată pe puncte de George Damian, „cel mai bun istoric dintre ziariști și cel mai bun ziarist dintre istorici”, după cum se autodescrie pe Facebook.

„1. Se pare că forțele ruse și cele din Donețk ar fi capturat ieri orașul Volnovaha, unde s-au dus lupte grele în ultima săptămână. Volnovaha se găsește la jumătatea distanței dintre Donețk și Mariupol, iar forțele ucrainene puteau acționa de aici pentru a sparge încercuirea Mariupolului, căderea orașului Volnovaha taie ultima cale majoră de acces a trupelor ucrainene spre Mariupol, care este încercuit și bombardat de mai bine de o săptămână.

2. Rușii au bombardat ieri orașe din Ucraina de vest: Ivano-Frankivsk și Luțk. Se pare că aeroporturile militare din aceste orașe au fost distruse parțial, ceea ce ar micșora numărul aeroporturilor aflate la dispoziția forțelor militare ucrainene. Bombardamentele ruse au continuat asupra orașelor Cernihiv, Sumî și Harkiv. La Kiev s-au auzit ieri explozii puternice în orașele de la periferia capitalei unde s-au dat lupte intense, semn că a început să crească presiunea forțelor ruse asupra capitalei. De asemenea a fost bombardat intens ieri orașul Nikolaiev, capturarea căruia ar deschide drumul forțelor ruse spre Odessa.

3. Primarul Odessei, Ghenadi Truhanov a declarat ieri că se pregătește un atac împotriva orașului său în care vor implicate și forțele ruse din Transnistria. Forțele ruse au avansat la nord de Nikolaiev și încearcă să preia controlul autostrăzii Kiev-Odessa, până acum încercările de încercuire a orașului Nicolaiev au eșuat.

4. Primarul orașului Melitopol (aflat la jumătatea distanței între Herson și Mariupol) a fost arestat ieri de forțe aparținând republicii secesioniste Donețk sub acuzația de terorism. În mai multe orașe din regiunea Herson aflată sub ocupație rusă au avut loc proteste ale civililor ucraineni față de forțele de ocupație ruse. În general oficialii din orașele ocupate au refuzat să colaboreze cu forțele de ocupație. Presa ucraineană anunță că rușii au început să creeze un sistem de administrație militar în zonele ocupate. Surse ruse au anunțat ieri că dețin controlul asupra a 70% din regiunea administrativă Lugansk.

5. Surse ucrainene au avertizat ieri asupra posibilității ca în acest război să fie implicate forțele militare ale Belarus. Ucraina a acuzat înscenarea de către aviația rusă a unui atac dinspre teritoriul ucrainean asupra unei localități din Belarus, care ar putea fi invocat drept pretext de război de regimul de la Minsk. Președintele belarus Lukașenko a avut ieri o întâlnire cu președintele Putin în cadrul căreia a promis sprijin economic și a acuzat Ucraina că pregătea un atac, însă nu s-a anunțat public intensificarea cooperării militare cu Rusia. Forțele ruse au folosit teritoriul Belarus pentru a porni atacul împotriva Kievului, însă până acum nu au fost implicate forțe din Belarus în operațiunile militare din Ucraina”, a scris George Damian, vineri, pe Facebook. https://www.facebook.com/george.damian.35