RĂZBOI UCRAINA, ZIUA 23. Cristian Negrea: Putin nu se va opri, va merge mai departe până le va putea oferi rușilor o victorie, care să-i permită să se mențină la putere. Chiar dacă, după această victorie, tot va cădea
A douăzeci și treia zi de război. După cum spuneam zilele trecute, rușii au nevoie de o victorie rapidă, dar sunt în imposibilitatea să o obțină în condițiile de față (cu o excepție, vezi mai jos). Nu au cum, nu au forțele necesare unui atac de succes, nu au constituit o forță capabilă, o superioritate minimă necesara unui atac cu șanse de succes, nu au rezerve, nu au suficientă muniție și combustibil, și nici suficient personal, după cum și-au împrăștiat forțele în speranța unui alt tip de conflict sau a unei alte desfășurări a ostilităților. Iar asta se vede prin oportunitățile create ucrainenilor care au trecut la contraatacuri locale costisitoare pentru invadatori.
Astfel, la nord-vest și nord-est de Kiev ucrainenii contraataca, la fel și la Harkov, profitând de mutările rușilor care încearcă un build-up de trupe pentru a izola Kievul, la ora actuală un vis prea îndepărtat pentru ei. Iar aceste mișcări rusești le fac mai mult rău decât bine, creând oportunități pentru ucraineni care măresc perimetrele defensive ale orașelor asediate (Kiev, Harkov, Cernikov, Sumy) și pot ataca de aici convoaiele rusești de aprovizionare. Practic, niciunul dintre acestea nu este pe deplin izolat sau înconjurat, eșec rusesc de proporții pe aceste fronturi.
Nici în Luhansk rusii nu progresează cum ar fi trebuit și cum planificau inițial, ucrainenii se țin bine, deși situația lor aici este mai dificila decât pe fronturile menționate mai sus. Totuși, datorită Harkovului, situația ucrainenilor din Luhansk nu este încă periculoasă. Este mai complexă, dar nu critică.
La sud-vest, eșec total al rușilor pe calea spre Odessa, Mikolayevul rezistă, ba mai mult, a trecut la contraatac cu ajutor din Odessa spre Kherson, presiune suplimentară pe forțele ruse. Flota ce se învârtea în fața Odessei a înțeles că nu poate ocupa singură portul prin desant maritim (ceea ce explicam pe larg acum câteva zile) și a renunțat, ceea ce a dat ucrainenilor șansa să scoată forțe din Odessa și să le trimită pentru un atac dinspre Mikolayv spre Kherson, punându-i pe ruși pe picior greșit aici.
Flota rusă se pare că a decis să debarce în altă parte, ceea ce ar fi trebuit să facă de la bun început, respectiv să atace unde au o șansă de victorie. Singurul punct în care rușii au această șansă la ora actuala este la Mariupol, oraș izolat și asediat de mai bine de două săptămâni, dar care rezistă cu încăpățânare. Luptele de stradă se poartă la periferiile din vest și est, legătura cu unitățile ce luptă în Donetsk sunt tăiate, la fel cum și acestea din urmă, trupele ucrainene din Donetsk, sunt izolate într-un buzunar mai larg.
Deci, singura șansă a unei victorii rusești este la Mariupol și după aceea la Donetsk, dar nici aici, în cele două puncte menționate, nu pot fi siguri pe un succes într-un termen scurt, având în vedere încăpățânarea cu care se bat ucrainenii în Mariupol. Singura șansă a rușilor să grăbească căderea Mariupolului este într-o debarcare a infanteriei marine de pe flota din Marea Neagră aici. Ar fi trebuit să facă asta de la bun început, dar promenadele și plimbările prin fața Odessei au consumat timp și resurse. Chiar și acum, dacă au decis asta, vor trebui sa ocolească Crimeea, iar asta le va mai lua ceva timp.
Ce pot face ucrainenii să amâne cât mai mult căderea Mariupolului, având în vedere că este total izolat și nu poate fi aprovizionat în niciun fel?
Cam ce fac la ora actuală, contraatacă în toate sectoarele de front unde au posibilitatea și oportunitatea, fixându-i pe ruși și împiedicându-i să mute rezerve acolo. Ba chiar să treacă la o ofensivă mai serioasă, pe care să o intensifice și să o susțină, cum vedem că se inițiază spre Kherson, în partea de vest a frontului de sud. Scopul acesteia nu este neapărat să elibereze Khersonul, ci să îi facă pe ruși să mute forțe de la Mariupol să apere Khersonul și (în cazul în care ofensiva se va dezvolta și spre est sau nord-est) să nu piardă definitiv trupele trimise la Nova Odessa și la Voznemisk cu rolul de a trece Bugul pe la nord pentru a ocoli Mikolayvul. Acestea ar putea fi tăiate de restul trupelor rusești și capturate în scurt timp, o catastrofă pentru ruși. Or, pentru evitarea acesteia, vor trebui să ia trupe de la asediul Mariupolului și să le mute la Kherson și în regiune, ceea ce ar slăbi inelul din jurul Mariupolului. Ar putea fi o șansă și pentru ucrainenii din Donetsk care ar putea sparge culoarul dintre ei și Mariupol, unind cele două buzunare acum izolate, amânând și mai mult căderea Mariupolului. (recomand să studiați și hărțile anexate, pentru o mai bună înțelegere).
Dar asta depinde de efectivele și forța contraatacului ucrainean, nu știm tăria trupelor ce le-au împins spre Kherson și ce susținere au în spate. Rămâne de văzut în zilele următoare.
Mulți se întreabă (unii mă întrebă și pe mine) când și cum se va termina războiul, sau actuala fază a conflictului. Spun actuala fază a conflictului, deoarece există posibilitatea ca să asistăm la un stalemate, un conflict care va îngheța pentru scurtă vreme, apoi se va relua, după modelul Donbass, dar mult mai repede, nu opt ani).
După părerea mea, sunt două mari posibilități, fiecare cu mai multe subdiviziuni, în funcție de foarte multe variabile care pot interveni în orice moment.
Prima posibilitate (aproximativ două săptămâni, plus-minus una).
Rușii nu pot obține un succes major, actuala situație continuă, cu atacuri și contraaatcuri de ambele părți, dar fără un rezultat decisiv sau important care sa facă una din părți să accepte concesii majore. Un stalemate întins pe o perioadă de vreo săptămână-două, cu angajamente militare de joasă intensitate față de ceea ce a fost în primele două săptămâni, când rușii au încercat un blitzkrieg, apoi atacuri asupra pozițiilor ucrainene care nu au adus succese majore, cu excepția cuceririi Khersonului. Spun de joasă intensitate, dar vor fi în continuare bombardamente din ce în ce mai puternice asupra orașelor pentru a frânge dorința de luptă a ucrainenilor. Dar nu vor fi succese militare importante ale rușilor în teren, poate doar la Mariupol. Pierderi mari în rândurile rușilor, ei nu vor reuși să ajungă la o superioritate numerică și de mijloace pentru a forța căderea Kievului sau alte obiective majore. Poate vor cuceri încă unul din orașele asediate, pe lângă Mariupol, și își vor securiza Donbassul (regiunile Donetsk și Luhamsk). În urma pierderilor, ucrainenii și rusii fac fiecare concesii și se ajunge la un acord de încetare a focului, poate și la un armistițiu, de aici se trece la negocieri mai detaliate. Știm că se negociază chiar și în aceste zile, dar nu știm cât de inflexibile sunt părțile. Se poate ca ucrainenii să încerce să evite mai multe pierderi civile, poate și Putin va considera că este prea mult și se teme de o revoltă pe plan intern, cum am zis, sunt multe variabile greu de cuantificat în joc. Una dintre marile necunoscute este gradul de suportabilitate al populației ruse confruntate cu pierderile din rândurile proprii și cu sancțiunile ale căror efecte nu vor întârzia să apară.
A doua posibilitate (aproximativ două-trei luni, plus-minus una). Stalemate, poate un acord de încetare a focului pe motive umanitare, rușii folosesc pauza de respiro pentru a-și concentra mai multe trupe și rezerve aduse din interior. Necunoscutele sunt belarușii, sirienii și alte ajutoare militare care ar putea înclina balanța de partea Rusiei. Putin este tare pe poziții pe plan intern, oricum nu îi pasă de pierderi. Rușii mor în continuare pe capete, dar populația rusă acceptă sacrificiul, la fel cum acceptă problemele și lipsurile create de sancțiuni. Încet, dar sigur, cu pierderi importante, rușii reușesc să se consolideze suficient pentru o ofensivă puternică. Aduc multă artilerie care începe bombardarea sistematică a Kievului, care e transformat în ruine (ca și Groznâi în Cecenia 2000 sau Alep în Siria 2017). Ucrainenii sunt înfrânți, cu pierderi colosale de vieți omenești, mai ales civile. Și aici sunt multe necunoscute, reacția populației ruse, gradul de suportabilitate al ucrainenilor, sau, mai ales, dacă și cât timp Occidentul și restul lumii vor putea tolera aceste atrocități înainte de a a acorda ajutor direct ucrainenilor. Și dacă o vor face. Cum am zis, sunt multe necunoscute.
Un lucru cert, paradoxal, la ora actuală rușii sunt cei care au nevoie să câștige timp.
Dar variabila principală este chiar Putin. Nu va da înapoi, indiferent de costurile materiale și de vieți omenești, inclusiv din rândurile propriilor oameni. Dacă consideră că în prima posibilitate se poate opri cu suficiente concesii cu care să poată vinde pe plan intern deznodământul ca și o victorie a sa și a Rusiei, poate se va opri aici, dar asta nu înseamnă că nu va încerca din nou după un timp. Pretexte poate să găsească oricând, oricând va putea spune că Ucraina s-a nazificat brusc între timp. Dacă nu va considera ca în prima posibilitate se va opri, va merge pe a doua posibilitate, chiar cu costul vieții a zeci de mii de ruși și distrugerea economică totală a Rusiei, așa cum a făcut Hitler.
Am spus mai sus, marea necunoscută este gradul de suportabilitate al populației ruse, fiindcă Putin nu se va opri. Va merge mai departe până le va putea oferi o victorie, pentru a se putea menține la putere. Chiar dacă, după această victorie, tot va cădea peste un an sau doi, în urma prăbușirii economice a Rusiei. Dar pentru el, în această situație în care singur s-a băgat, există doar problema propriei supraviețuiri, măcar pentru o perioadă, indiferent de costurile ce le vor plăti atât rușii, cât și ucrainenii.
Donează pentru ActiveNews!
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect
SECTA BANCARĂ TIBETANĂ ȘI PERICOLUL RĂZBOIULUI NUCLEAR. SCHEMA SISTEMULUI SECRET DE PUTERE MONDIALĂ (I)
ATENȚIE LA CONTRACTUL EDUCAȚIONAL! Vă poate expune copiii ideologiei de gen și bazelor de date biometrice planetare. Părinții și profesorii, speriați prin abuz psihologic cu amenzi de mii de lei. Nu vă lăsați intimidați!
La un pas de Al III-lea Război Mondial – Washingtonul și Londra dau foc la fitil
Recomandările noastre
Persoane: Vladimir Putin
Subiecte: Război Ucraina
Organizații: Armata Rusiei Armata ucraineana Președinția Rusiei
Tip conținut: Opinii
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (0)