ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Se împlinește o săptămână de la invadarea Ucrainei de către armata rusă, joia trecută. A opta zi de război aduce cucerirea orașului Herson, explozii la un depozit petrolier din Cernigov, în nordul Ucrainei, și scufundarea unei nave comerciale estoniene în largul portului Odesa. Tot astăzi are loc a doua rundă de negocieri ruso-ucrainene pentru pace.

ACTUALIZARE 23:30 A doua rundă de negocieri ruso-ucrainene desfășurată joi, la o săptămână de la începerea invaziei ruse în Ucraina, s-a încheiat cu un acord pentru o încetare temporară locală a focului pentru rațiuni umanitare (nu în toate regiunile, ci doar în cele care necesită evacuarea civililor), a declarat negociatorul ucrainean, Mihailo Podoliak, care a anunțat că va urma încă o rundă de negocieri, probabil săptămâna viitoare, relatează Reuters, AFP și EFE, citate de Agerpres


„Spre marele nostru regret, nu am obținut rezultatele pe care mizam”, a scris el pe Telegram despre negocierile desfășurate în zona frontierei ruso-poloneze.

Totuși, a adăugat el, „părțile au ajuns la o înțelegere asupra creării în comun de coridoare umanitare, cu o încetare temporară a focului”, dar „nu peste tot, ci numai în acele locuri unde coridoarele umanitare pot fi stabilite va fi posibilă o încetare a focului pe perioada evacuării”.

Cele două părți s-au înțeles, de asemenea, asupra livrării de alimente și medicamente în sectoarele unde se desfășoară cele mai grele lupte.

„Tot ce pot spune este că am discutat aspectul umanitar suficient de detaliat, pentru că foarte multe orașe sunt acum încercuite de forțele ruse. Este o situație dramatică cu medicamentele, alimentele și evacuarea”, a deplâns Mihailo Podoliak, consilier al președintelui Volodimir Zelenski.

El a mai spus că va avea loc o nouă rundă de negocieri cu Rusia, a treia, care ar urma să se desfășoare la începutul săptămânii viitoare.

La rândul său, negociatorul rus Vladimir Medinski a transmis că Rusia sprijină ideea creării unor coridoare umanitare pentru civili și o posibilă încetare a focului în apropierea acestora.

„Chestiunea principală soluționată astăzi este cea a salvării civililor aflați în zona luptelor” și „cred că este un progres important”, a punctat acesta.

Discuțiile s-au axat pe chestiunile umanitare, militare și „soluționarea politică viitoare a conflictului”, a rezumat el. „În general, a fost înțelegere la masa negocierilor”, dar în anumite chestiuni „partea ucraineană are nevoie de timp pentru reflecție și consultări la Kiev”, a mai descris Medinski discuțiile, care însă nu pun capăt războiului.

Un sat cu 45 de case din regiunea Harkov a fost distrus de armata rusă, deși nu adăpostea obiective militare

Bombardamentele ruse au distrus complet Iakovlivka, o așezare cu 600 de locuitori din regiunea Harkov, în estul Ucrainei, potrivit procuraturii generale din oraș, citată de Suspline Tv, informează joi EFE, potrivit Știri pe Surse. În noaptea de miercuri spre joi, armata rusă a bombardat așezarea, situată la circa 5 kilometri de Merefa. 

Potrivit companiei publice de radiodifuziune din Ucraina, Biroul Procurorului din regiunea Harkov a anunțat că bombardamentele „au distrus tot satul, adică 45 de case, din care 21 au fost făcute una cu pământul”.

În urma atacului rusesc, 3 persoane au murit - un militar și doi civili - și 24 au fost rănite.

Iakovlivka avea o școală, o grădiniță, un club, un dispensar, două magazine, dar nici urmă de instalații militare sau infrastructuri importante, potrivit Agerpres

Un mare general rus, ucis de un lunetist ucrainean

O figură de top a armatei ruse ar fi murit în campania din Ucraina, anunță joi presa internațională, citată de ȘpS. Generalul-maior Andrei Sukhovetsky, comandantul general al Diviziei a 7-a aeropurtate ruse, ar fi fost ucis de un lunetist ucrainean, spun sursele occidentale. Moartea sa a fost confirmată de o organizație locală a ofițerilor din regiunea Krasnodar, în sudul Rusiei. Ministerul Apărării din Rusia nu a transmis nicio informație pe acest subiect.

În vârstă de 47 de ani, generalul a participat la campania militară a Rusiei în Siria și era, de asemenea, comandant adjunct al Armatei 41 de Arme Combinate.Generalul era și comandant al temutelor trupe de operatiuni speciale Spetsnaz.

Orașul Herson a căzut în mâinile rușilor. Restricțiile impuse populației seamănă izbitor de mult cu cele din pandemie

 

Într-un mesaj postat miercuri pe Facebook, primarul orașului Herson, Igor Kolykhaev, a scris că „astăzi au fost vizitatori înarmați în consiliul municipal” și că le-a spus trupelor „nu avem forțe armate ucrainene în oraș, ci doar civili și oameni care vor să TRĂIASCĂ aici!”, scrie BBC, citat de Știri pe Surse.


Kolykhaev a scris că forțele ruse au impus restricții de circulație între orele 20:00 și 06:00, ora locală, și a precizat că mașinile cu alimente, medicamente și alte provizii vor putea intra în oraș, scrie mediafax.ro.

El a adăugat că mașinile din interiorul orașului trebuie să circule cu viteză „minimă”, iar pietonilor le este interzis să se deplaseze în grupuri de mai mult de două persoane.

„Deocamdată așa stau lucrurile. Steagul ucrainean deasupra noastră. Și pentru a rămâne la fel, trebuie îndeplinite aceste cerințe. Deocamdată nu am nimic altceva de oferit”, a concluzionat primarul orașului Herson.
 
Orașele Harkov, Cernigov și Mariupol au rezistat cu succes bombardamentelor ruse

Orașele Harkov, Cernigov și Mariupol au rămas în mâinile ucrainenilor în ciuda bombardamentelor intense desfășurate de armata rusă, a spus joi ministrul britanic al Apărării, citat de Știri pe Surse

Kievul încă nu a fost împrejmuit de contingentele rusești. Potrivit informațiilor actualizate ale ministrului britanic al Apărării, cea mai mare parte a uriașei coloane care avansează către Kiev a rămas la peste 30 de kilometri distanță de centrul orașului. S-au făcut puține progrese în ultimele trei zile din cauza „rezistenței ucrainene, a problemelor mecanice și a ambuteiajelor”, a mai spus ministrul britanic al Apărării.
 
„Ministrul rus al Apărării a fost forțat să admită că 498 de soldați ruși au fost deja omorâți și 1.597 au fost răniți în războiul lui Putin... Numărul actual al celor uciși și răniți este probabil mai mare și va continua să crească”, a precizat demnitarul britanic.

 
Incendiu uriaș la un depozit de petrol din orașul Cernigov din nordul Ucrainei, după ce acesta a fost lovit de o rachetă 

Un depozit de petrol din orașul Cernigău din nordul Ucrainei a fost lovit de o rachetă. În zonă a izbucnit un incendiu uriaș. Depozitul de petrol din orașul ucrainean Cernigău a fost lovit joi dimineață de o rachetă, în timpul unui atac aerian, anunță televiziunea CNN, citată de Știri pe Surse.

Un incendiu de proporții și un fum gros și negru s-au manifestat la fața locului. Pompierii și echipe de muncitori au purces la lichidarea consecințelor dezastrului. 

Navă cargo estoniană scufundată în largul portului Odesa

Nava cargo Helt sub pavilion estonian, Helt, s-a scufundat joi în largul portului Odesa, în urma unei explozii, a anunțat managerul navei, citat de Știri pe Surse.

Doi membri ai echipajului se aflau într-o plută de salvare pe mare, în timp ce alți patru au fost dați dispăruți, a declarat pentru Reuters Igor Ilves, directorul general al managerului Vista Shipping Agency, cu sediul la Tallinn.

Ilves a spus că este posibil ca nava să fi lovit o mină. Estonia este membru NATO.
 
Ucraina acuză Rusia că folosește nave civile ca scuturi umane
 
Igor Ilves a afirmat că este posibil ca nava să fi lovit o mină. Nava ar fi fost sub controlul forțelor navale ruse de miercuri, care au folosit-o, împreună cu echipajul de la bord, drept scut pentru o debarcare pe mal, potrivit companiei de asigurări britanice EOS Risk.

Sursele spun că nava de marfă deținută de Estonia a fost scufundată în largul coastei Ucrainei în urma unei explozii. Cel puțin trei nave comerciale au fost lovite de proiectile de când a fost lansată invazia rusească.
 
O altă navă din Bangladeș, lovită de o rachetă miercuri seară în portul Olvia

Și nava Samriddhi, sub pavilion Bangladeș, care inițial fusese blocată în portul Olvia de când a început invazia Rusiei în Ucraina, pe 24 februarie, a fost lovit de o rachetă miercuri seara, a declarat joi un oficial al Ministerului de Externe din Bangladeș, citat de Evenimentul Zilei.

Ambasada Rusiei din Dhaka, a declarat că circumstanțele incidentului sunt „în curs de stabilire”. „Exprimăm profunde condoleanțe celor apropiați și dragi care au murit”, se arată în comunicat.