ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În a noua zi de război în Ucraina, rușii au intrat în orașul-port Nikolaev, după ce în timpul nopții se pare că au bombardat centrala atomoelectrică Zaporojie (ei susțin că atacul a fost al unor „sabotori ucraineni”), iar în timpul zilei o rachetă rusească a lovit o școală din orașul Jîtomîr, situat în nord-vestul Ucrainei.  
 
Orașul-port Nikolaev a fost invadat de trupele ruse, dar acestea au fost respinse 

Trupele ruse au intrat vineri în orașul-port ucrainean Mikolaiv (Nikolaev) de la Marea Neagră pentru prima dată de la declanșarea invaziei ruse asupra Ucrainei, au anunțat vineri autoritățile regionale, informează agenția Reuters, citată de Știri pe Surse.

Într-o înregistrare video difuzată online, guvernatorul Vitali Kim a declarat că au loc lupte în mai multe zone din oraș. „Să nu ne pierdem cumpătul”, a spus el.

Avansarea trupelor ruse în orașul-port Mikolaiv a fost oprită, a anunțat vineri un consilier al președintelui ucrainean, după ce autoritățile locale au raportat că trupele ruse au intrat pentru prima dată în acest important centru de construcții navale de la Marea Neagră, informează agenția Reuters, citată de Agerpres.

„Putem avea un optimism precaut cu privire la perspectivele viitoare ale ofensivei inamice. Cred că aceasta va fi oprită și în alte zone”, a declarat consilierul militar al președintelui Zelenski, Oleksi Arestovici, într-o conferință de presă televizată.

Într-o înregistrare video difuzată online, guvernatorul Vitali Kim anunța că trupele ruse au intrat în Mikolaiv și că au loc lupte în mai multe zone din oraș
 

Școală din orașul Jîtomîr, lovită de o rachetă rusească

O școală din orașul Jîtomîr situat în nord-vestul Ucrainei a fost lovită de o rachetă rusească, vineri dimineață, potrivit președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, citat de CNN și Știri pe SursePrimarul orașului a spus că nu sunt încă date despre eventuali morți sau răniți.

De la începutul confruntărilor armate din Ucraina, mai multe obiective civile au fost distruse de rachete, inclusiv școli. Atât rușii cât și ucrainenii susțin că fac tot posibilul să nu rănească civili. VIDEO 

 
Incident de război la centrala atomoelectrică Zaporojie

Un bombardament rusesc a lovit în noaptea de joi spre vineri centrala nucleară Zaporoje, cea mai mare din Europa, situată în centrul Ucrainei, declanșând un incendiu și ajungând la una dintre unitățile acesteia, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al acestei centrale, potrivit AFP, Kyiv Independent și CNN, relatează Știri pe Surse. Pe de altă parte, rușii neagă atacul și susțin că ar fi fost declanșat de „sabotori ucraineni”.

„În urma unui bombardament al forțelor ruse asupra centralei nucleare Zaporizhia, a izbucnit un incendiu”, a declarat purtătorul de cuvânt Andrei Touz într-un videoclip postat pe contul Telegram al centralei.

„Pompierii nu pot ajunge la locul incendiului ca să-l stingă deoarece tirurile ruse cad foarte aproape. Prima unitate electrică a centralei a fost deja lovită. Opriți-vă!”, a continuat acesta într-un alt videoclip.

Purtătorul de cuvânt al Centralei Zaporijjie: Luptele au încetat în apropierea centralei electrice, iar nivelurile radiațiilor sunt în prezent normale, potrivit CNN.

Conducerea centralei spune că momentan a treia unitate de putere a fost oprită la uzină și doar a patra unitate funcționează. Condițiile de siguranță la radiații și incendiu la centrala nucleară sunt în limite normale.

Centrala atomoelectrică Zaporojia este cea mai mare de acest fel din Europa, fiind situată în sud-estul Ucrainei, lângă orașul Enerhodar, pe malul lacului de acumulare Kahovka de pe râul Nipru. Are 6 reactoare nucleare cu apă ușoară presurizată VVER-1000, fiecare generând 950 MWe, pentru o putere totală de 5.700 MWe.
 
O eventuală explozie la centrala Zaporojie ar fi de 10 ori mai puternică decât cea de la Cernobîl, susține ministrul de externe al Ucrainei 

Ministrul de Externe din Ucraina, Dmitro Kuleba, susține că o eventuală explozie care s-ar putea produce la centrala de la Zaporojie ar fi de 10 ori mai puternică decât explozia centralei de la Cernobîl.
 
„Dacă va exploda, va fi de 10 ori mai mare decât explozia de la Cernobîl. Rușii trebuie să oprească imediat focul, să lase pompierii să stabilizeze zona!”, a scris Dmitro Kuleba, citat de Știri pe Surse.

Un incendiu a izbucnit la centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, relatează BBC, citând declarațiile primarului localității învecinate Enerhodar, conform căruia focul ar fi fost provocat de bombardamentele rusești.
 
Președintele Zelenski spune că loviturile de la centrala Zaporojie ar fi putut declanșa o explozie atomică de 6 ori mai puternică decât cea de la Cernobîl 
 
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a susținut un briefing de presă în urma atacurilor rusești asupra celei mai mari centrale nucleare nucleare din Europa, la Zaporojie. Zelenski a spus că lovitura rusă cu rachete asupra centralei nucleare ar fi putut avea impactul de șase ori mai mare decât accidentul de la Cernobîl, transmite Sky News, citat de Știri pe Surse.

Președintele Zelenski a adăugat: „Am supraviețuit nopții care ar fi putut opri cursul istoriei – istoria Ucrainei, istoria Europei”.

Liderul ucrainean a descris apoi actul de bombardare a centralei nucleare drept „teroare la un nivel nemaiauzit”.

El le-a transmis apoi rușilor: „Cum este posibil acest lucru? Nu ne-am luptat împreună cu consecințele catastrofei de la Cernobîl în 1986?"
 
Primarul din Enerhodar: Orașul nu mai are încălzire din cauza bombardamentelor de la Centrala Zaporojie

Primarul orașului Enerhodar, situat în apropierea Centralei Nucleare Zaporojie, susține că situația este extrem de tensionată în urma atacului de noaptea trecută. Primarul Dmitro Orlov a spus vineri că orașul nu are încălzire din cauza bombardamentelor.

„Din cauza avariilor pe care le-a suferit sistemul în timpul bombardamentelor nocturne, Enerhodar nu are încălzire. În prezent, încercăm s-o repornim”, a spus primarul, potrivit CNN și ȘpS.

Orlov a mai spus că persoanele care au petrecut noaptea în adăposturi subterane se pot reîntoarce acasă, dar recomandarea este să nu stea afară din cauza „situației extrem de tensionate”.

„Cu privire la situația din oraș, acum pe străzi este liniște, nu au fost văzuți străini. Cei care au stat în adăpost peste noapte, se pot întoarce acasă. Totuși, din cauza situației extrem de tensionate, le recomandăm să petreacă puțin timp afară și să stea în case”, a precizat primarul Orlov pe pagina de Facebook.

În noaptea de joi spre vineri, în zona centralei nucleare Zaporojie au fost trase numeroase focuri de armă. Un incendiu a izbucnit la o clădire a complexului industrial.
 
Rușii au preluat controlul centralei atomoelectrice pe care ei neagă că au bombardat-o

Forțele militare ruse au preluat controlul asupra centralei nucleare de la Zaporojie, din sud-estul Ucrainei, au anunțat vineri autoritățile locale, relatează agenția Reuters, citată de ȘpS.

„Personalul operațional monitorizează situația de la reactoarele centralei”, au informat pe social media autoritățile locale. Acestea au adăugat că eforturile depuse au ca obiectiv asigurarea faptului că operațiunile sunt în conformitate cu cerințele de securitate, informează Agerpres. 

Ucraina a anunțat că forțele ruse au atacat centrala în zorii zilei de vineri, provocând un incendiu la o clădire de cinci etaje aflată lângă centrală.

Ulterior, echipele de intervenție ucrainene au anunțat că au reușit să stingă incendiul la ora locală 6:20.
 
Ce spun rușii: Centrala atomoelectrică a fost atacată de „sabotori ucraineni”

Ministerul Apărării din Rusia a comunicat, vineri, că centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, a fost de fapt ținta unor sabotori ucraineni, iar operațiunea respectivă a reprezentat o diversiune.

Generalul Igor Konașenkov, purtător de cuvânt al ministerului, a anunțat că centrala cu șase reactoare funcționează normal, iar zona era sub control rusesc încă din 28 februarie. „Cu toate acestea, noaptea trecută, pe teritoriul de lângă centrala electrică, a avut loc o încercare a regimului naționalist de la Kiev de a efectua o provocare monstruoasă”, a declarat el, potrivit Agerpres și ȘpS

Potrivit lui Konașenkov, o patrulă a Gărzii Naționale Ruse ar fi fost atacată de un grup ucrainean de sabotaj, în apropierea centralei.