ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 2 martie, Ora 1. S-au stins luminile la Podul peste Dunăre, Șantierul Naval Damen Galați, Liberty Galați, Portul Mineralier, Turnul de Televiziune și punctul de trecere cu bacul de la IC Brătianu din Galați în această noapte.

Măsura a fost luată pentru ca aceste obiective să nu poată fi folosite ca puncte de reper de la mare distanță pentru aviație. Acestea nu reprezintă posibile ținte, însă pot fi folosite ca repere în localizarea unor ținte de interes din Ucraina, notează jurnaliștii de la monitoruldegalati.ro.

În a șasea zi de război în Ucraina au avut loc bombardamente în marile orașe, inclusiv în Capitala Kiev, la marginea căreia a ajuns și „convoiul morții”. Acesta este format din tancuri, blindate, arme de artilerie sau cisterne cu combustibil ale Armatei Ruse și se întinde pe 60 de kilometri.

ACTUALIZARE: La orele 22.30. Autoritățile din Kiev și Harkov au dat alarma de raiduri aeriene, iar oamenii au primit instrucțiuni să se adăpostească.

 
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat Rusia „stat terorist”, în urma unui atac cu rachete asupra unei clădiri civile a administrației publice din Harkov, care a distrus drumul din exterior și a aruncat în aer ferestrele clădirii marți dimineață. Imagini filmate marți din interiorul clădirii administrației publice civile din Harkov au arătat că aceasta a fost grav avariată, cu tavane prăbușite și moloz împrăștiat în jur, informează The Daily Mail.

Într-o înregistrare video postată pe Facebook, Zelenski a declarat că atacul din piața centrală din Harkov a fost „un atac terorist deschis, nedeghizat” și l-a avertizat pe președintele rus Vladimir Putin că „Nimeni nu va ierta. Nimeni nu va uita”. 

Zelenski a ieșit public luni seară să condamne ceea ce părea a fi un atac cu bombă cu dispersie asupra orașului Harkov, care a ucis luni 8 persoane și a rănit alte 6, potrivit unui comunicat al serviciilor regionale de urgență, care a mai transmis că 10 persoane au fost descoperite în viață sub dărâmături, în timp ce echipele de salvare curățau molozul.

Aceasta a venit după ce ambasadorul Ucrainei în SUA a acuzat Armata Rusă că a folosit o bombă termobarică interzisă asupra capitalei Kiev în timpul nopții.
 
În această după-amiază, au avut loc explozii în jurul turnului TV al capitalei, mai relevă The Daily Mail.

Cel puțin două explozii de mari dimensiuni au fost văzute în apropierea piciorului turnului, la aproximativ 5 kilometri de centrul Kievului, în jurul orei locale 17:30. Prima rachetă a lovit turnul de televiziune, dar cea de-a doua a lovit Memorialul Babi Yar. Turnul TV a rămas în picioare, dar mai multe emisiuni de stat au ieșit din emisie.

Cel puțin 5 persoane au fost ucise în ultimul atac, care a avut loc la doar câteva ore după ce Armata Rusă le-a transmis civililor să evacueze orașul, deoarece urma să înceapă să bombardeze ținte „strategice”. Ministerul Apărării de la Moscova a declarat că va lansa lovituri în Kiev vizând serviciile de securitate și agențiile de informații ale Ucrainei cu „muniție de precizie”.
 

Acest lucru a generat temeri că Kievul va fi supus unui bombardament intens, după ce orașele Harkov, Mariupol și Kherson au fost lovite de bombardamente mai devreme în cursul zilei de marți.

O coloană de unități de artilerie și tancuri rusești lungă de 65 de kilometri a fost fotografiată în timp ce se îndrepta spre Kiev, analiștii avertizând că va avea probabil sarcina de a înconjura orașul, de a-l asedia și de a-l bombarda până la supunere.

Dar convoiul ar fi stagnat, deoarece Armata Rusă se confruntă cu provocări logistice, inclusiv cu o lipsă de alimente pentru unele unități, iar rușii par să reevalueze modul în care să avanseze asupra Kievului, a declarat marți un înalt oficial american din domeniul apărării.

„Unul dintre motivele pentru care lucrurile par să fie blocate la nord de Kiev este că rușii înșiși se regrupează și se regândesc și încearcă să se adapteze la provocările pe care le-au avut”, a declarat oficialul, sub rezerva anonimatului.
 
Însă convoaiele militare rusești sunt întâmpinate pretutindeni cu furie de civili ucraineni, care încearcă să le blocheze trecerea, după cum a mai relatat și ActiveNews. Ucraineni revoltați au fost filmați marți strigând „invadatori, ucigași!” și încearcă să țină piept unui convoi militar rusesc, în timp ce un soldat trage focuri de avertisment în aer, potrivit The Daily Mail. Înregistrarea video arată cel puțin 30 de ucraineni furioși care se confruntă cu un convoi militar rusesc format din cel puțin 6 vehicule în Melitopol, în sudul țării, oprind înaintarea coloanei. Oamenii curajoși par să nu se lase intimidați de un militar rus înarmat cu o mitralieră, care iese din vehiculul 4x4 din fruntea convoiului și îi amenință cu arma, apoi trage focuri de avertisment în aer. VIDEO: 
  
 
Iar asta, în timp ce o a doua filmare din Kupiansk, în apropiere de Harkov, înfățișează un alt grup de circa 30 de ucraineni curajoși sărind pe un vehicul militar rusesc, fluturând steaguri naționale și încercând să spargă parbrizul. Autovehiculul 4x4 pare să treacă prin mulțime, accelerând și îndepărtându-se de protestatarii furioși, dintre care mulți flutură steaguri ucrainene, și împingându-i pe câțiva dintre ei la sol. VIDEO:
 
Imagini din Melitupol, oraș din sudul Ucrainei, arată cum peste 40 de protestatari opresc un convoi militar rusesc cu mâinile goale și le adresează imprecații soldaților invadatori.  

Ucrainenii furioși pot fi auziți în videoclip numindu-i pe ruși „invadatori” și „ucigași”, înainte ca un soldat înarmat să tragă în aer pentru a-i avertiza pe protestatari să se dea la o parte. 

Dar ucrainenii refuză să se retragă, iar soldatul rus reintră în vehiculul său blindat 4x4, care clipește cu lumini albastre. 

Un camion blindat se apropie apoi de protestatarii ucraineni în ceea ce pare a fi o încercare de a-i forța să se retragă, dar cetățenii neînfricați se mențin pe poziții. 

Mai mulți pot fi văzuți în filmare încercând să împingă fizic camionul în timp ce acesta înaintează și claxonează în încercarea de a face loc celor 6 vehicule marcate cu Z care așteaptă în spatele său.  

Protestatarii sunt în cele din urmă împinși înapoi de vehiculul rusesc, care reușește să-i scoată din drum - deși ucrainenii continuă să le adreseze injurii militarilor ruși care își continuă drumul.
 
O altă filmare surprinde folosirea de către Armata Rusă în Ucraina a unei bombe cu vid, un tip de armament interzis de Convenția de la Geneva. Pe fundal se poate auzi un localnic înjurând pe românește. VIDEO: