ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cunoscutul jurnalist Mihai Ogrinji publică o relatare despre opera de refacere a Monumentelor Basarabiei, dusă de tânărul avocat Iulian Rusanovschi și Asociația Monumentum din Republica Moldova. Aceasta și-a lansat ieri la București volumele sale privind Războiul contra Monumentelor, distribuite în România de Supergraph, și a organizat o expoziție tematică. Redăm în continuare opinia reputatului ziarist Mihai Ogrinji:

RĂZBOIUL MONUMENTELOR, MONUMENTELE RĂZBOAIELOR. ȘI NU NUMAI...


„Sunt destui români convinși de faptul că fără Basarabia revenită între hotarele firești ale neamului, Țara nu va fi întreagă nici la cap și nici la trup. În pofida oribilelor manipulări care se fac, de a se da impresia că ce-a fost verde s-a uscat și țara s-a scuturat, s-a împuținat. Inclusiv – sau mai ales - în privința identității, a românismului în general, realitatea este că spiritul național nu va putea fi adormit întru pierire, că sângele, totuși, nu se va face apă, cu toate că vrăjmașii din interior și de afară nu obosesc un strop în lucrarea lor nemernică.

Ieri după-amiază, 24 aprilie, la sediul Fundației Titulescu (Șoseaua Kiseleff 47) s-a derulat un eveniment cu totul și cu totul înălțător în bătălia pentru recuperarea adevărurilor istorice despre Basarabia, a ființei și conștiinței de neam înte Prut și Nistru, peste care urgiile s-au abătut, permanent, cu o sălbăticie nemăsurabilă: a fost lansată cartea „Războiul Monumentelor” (vol. III), un tom el însuși monumental în sine. A fost prezent, desigur, admirabilul ei autor și luptător av. Iulian Rusanovschi, însoțit de E.S. d-na Ambasador Iuliana Gorea-Costin, istorici de la București (Ioan Opriș, Florian Banu), ca și din Basarabia, o asistență avizată și, foarte important, ceva mai mulți tineri decât de obicei în asemenea cazuri. Lucru cât se poate de îmbucurător, ținând seamă că însuși av. Iulian Rusanovschi va împlini în Săptămâna Mare 37 de ani.

Alături de această trilogie absolut eroică a „Războiului monumentelor” – este vorba, deci, de trei cărți – evenimentul a cuprins și o expoziție cu montaje fotografice de epocă, și nu numai, impresionantă comoară, și nu doar imagistică, a unor fabuloase cercetări prin arhive, fonduri documentare, pe teren, la fața locului. În atâtea și atâtea locuri peste care barbaria ocupanților în a distruge ori semn de existență românească a căpătat cote satanice (deh, panslavismul dintotdeauna).

Nu voi insista aici asupra dezbaterilor care au avut loc. Personal, sunt supra-încărcat de vibrațiile unor vorbitori cu ziua și cu noaptea, cu burta și cu hurta, care nu ratează nici o ocazie de a se lustrui pe ei înșiși. Sigur, o fi mai bine și așa, decât absența totală a posturilor de televiziune, în care abundă, mai zilnic, din zori și până în sori, tot felul de propagandiști care, vezi Doamne, s-ar trage chiar din Clio, direct… Autoritățile statului (?) au fost prezente, într-o casetă a cărții, prin Departamentul pentru relațiile cu Republica Moldova. Este vorba de un sprijin financiar pentru 1.000 de exemplare…

Expoziția de la Fundația Titulescu este deschisă încă două zile. Nu mai știu, mai există studenți la Facultățile de istorie, mai există licee cu profil umanist, tineri care să dorească să afle de unde vin și încotro ar fi normal să se îndrepte? Ce mai există? Profesori de istorie?

Probabil c-am început să bat câmpii. Chiar și așa, voi reveni asupra trilogiei lui Iulian Rusanovschi, un veritabil arheolog și al spiritului și identității românești, al tragismului spațiului basarabean în special.”

Mihai OGRINJI