ACTUALIZARE 14:30 Jurnalistul Tiberiu Iacob a analizat interviul acordat de Gen(r) Florian Coldea portalului Ziare.com.
Acesta scrie că „Dacă ar exista titlul de cel mai jenant interviu al deceniului, ar merita acordat celui dat de generalul Coldea”, iar interviul amintește „izbitor de cele luate lui Nicolae Ceaușescu de presa occidentală, în care dictatorul respingea categoric orice slăbiciune a sistemului comunist și a economiei centralizate, uitînd să explice, totuși, diferența zdrobitoare de performanță în raport cu sistemul economiei de piață”.
Iacob scrie că SRI dorește implicarea directă în sistemul de justiție.
„O altă afirmație gravă a lui Coldea e cea prin care trădează dorința SRI de a obține, în cele din urmă, Sf.Graal, adică dreptul de a face parte, legal, din actul de justiție.
”Este de prisos sa mentionam ca foarte multe servicii din Europa, nemaivorbind de cele din SUA, au si atributii de aplicare a legii sau sunt pe cale sa le primeasca, avand in vedere evolutiile de securitate” spune el.
Întrebat la ce legi și țări se referă, Coldea răspunde:
”In mod special la modificarea legior privind prevenirea si combaterea terorismului, in acord cu evolutia teorismului, si la asa numitele legi "Big brothers”. Cat priveste tarile in care serviciile secrete au si atributii de aplicare a legii, as mentiona SUA, Olanda, Franta, Spania, Suedia, Finlanda, Tarile Baltice etc”.
Coldea & comp visează, deci, pe mai departe, la atribuțiile FBI, cel care are și microfoane și cătușe; la cum decurg lucrurile, posibil ca într-o zi să li se împlinească și această dorință fierbinte”, scrie ziaristul în Inpolitics.
Analiza integrală este
AICI.
Știrea inițială
În cel dintâi interviu acordat după încheierea mandatului de prim-adjunct al directorului SRI, generalul Florian Coldea răspunde la acuzațiile lansate în ultima perioadă la adresa sa și a instituției pe care a servit-o. Coldea încearcă să minimalizeze toate dezvăluirile fostului colonel SRI Daniel Dragomir, pe care îl numește „unul din zecile de ofițeri” și susține că există „forțe interne și externe” care și-ar dori ca serviciile de informații să fie„ inhibate”.
În interviul-fluviu pentru
ziare.com, site considerat de Ion Cristoiu ca făcând parte din așa numita „Divizie presă” a binomului SRI-DNA, alături de HotNews, Coldea neagă toate afirmațiile lui Dragomir și se prezintă ca un apărător al „intereselor strategice ale României”, care nu a avut birou la DNA, nu a comandat arestări și nici nu s-a implicat în vreun fel în alegeri.
„Dragomir nu a fost niciodată adjunctul meu și nici consilierul meu. Era unul dintre zecile de ofițeri cu funcție, grad și pregătire similare care nu a mai interacționat profesional în mod direct cu mine (...) Nu am nicio legătură cu Hotnews și Digi. (...) Cei care îl folosesc azi pe Dragomir în jocurile lor josnice vor sfârși prin a constată că au fost ei înșiși folosiți”, a spus Florian Coldea pentru ziare.com.
Generalul Coldea s-a referit și la acuzația conform căreia, în baza unor mandate de siguranță națională mereu prelungite și reînnoite între 2009 și 2013 sub suspiciunea de teriorism, au fost spionați numeroși oameni politici, procurori, judecători, oameni de afaceri și ziariști, iar interceptările au fost preluate după 2014 de DNA pentru a distruge adversari politici sau economici ai sistemului.
„Personal, consider că, prin așa-zisele dezvăluiri, s-a indus voit o confuzie.Procedura obținerii mandatului de securitate națională era reglementată, până în 2014, la apariția noului Cod de Procedura Penală, de legea nr. 535 din 25 noiembrie 2004 privind prevenirea și combaterea terorismului.
Prin urmare, în toate solicitările de mandat se regăsește trimiterea la legea pentru prevenirea și combaterea terorismului, indiferent de linia de activitate pentru care se solicită mandatul respectiv. Spre exemplu, și mandatele obținute pe profilul contraspionaj până în anul 2014 au că baza legală invocată tot articole aferente din legea 535. De asemenea, în prezent, mandatul de securitate este limitat că durata, lucru care nu era prevăzut în legislația veche, până în 2014.
Temeiul juridic al obținerii mandatului nu ține decât de existența amenințării la securitatea națională, așa cum este ea definită de lege. Calitatea persoanei, funcția deținută, cetățenia, rasă ori alte astfel de elemente nu au nicio relevanță.”, a declarat Coldea.
Despre implicarea SRI în alegeri
„Aș vrea să reamintesc că în momentele cheie ale evoluțiilor recente, două suspendări, două alegeri prezidențiale, SRI a dat dovada de profesionalism și corectitudine în raport de standardele democratice, dovedindu-se o instituție fundamentală a statului român, care a apărat interesele acestuia. (…) Nu a existat niciodată pe parcursul mandatului sub cei trei directori o ruptură între director și prim-adjunct. Iar serviciul nu a fost niciodată implicat în alegeri”, a declarat Coldea.
Fostul prim-adjunct al directorului SRI neagă și acuzația conform căreia ar fi avut un birou în DNA.
„Nu am avut birou la DNA. Am fost implicat în activități de cooperare cu procurori ai Ministerului Public, deci inclusiv cu DNA, în limita atribuțiilor noastre legale. Astfel de activități aveau legătură cu decizii privind responsabilitățile SRI și în niciun caz cu instrumentarea cauzelor de către procurori (...)
Am reușit aceste performanțe cu eforturi deosebite, având că singură armă informația și că singură protecție legea. În tot acest timp ne-am confruntat cu perdele de fum, afirmații denigratoare, campanii susținute de puternice trusturi media, toate acestea desfășurându-se și cu sprijinul unor politicieni. Din acest război, numai România poate ieși fie câștigătoare, fie perdantă. Nu SRI, nu eu.”, a spus Coldea, întrebat dacă mergea la DNA personal pentru a discuta cazuri și a coordona intrumentarea unor dosare.
Dacă a făcut presiuni și a ordonat personal dosare și arestări?
„Este o minciună. Va fi nevoit să probeze și, la un moment dat, să răspundă pentru a fi făcut o astfel de acuzație. A mai spus și alte minciuni la fel de periculoase și grave. Eu afirm în mod responsabil - și pot proba aceste lucruri - nu avea cum să vadă ofițeri acoperiți intrând sau ieșind de la mine din birou.
Pentru că la mine în birou nu au fost ofițeri acoperiți. Este regulă elementară a oricărui serviciu de informații din lume, nici eu nu m-am abătut de la ea: cu ofițerii acoperiți nu se pot realiza întâlniri operative în sediul central al instituției. De aceea insist să spun că acestea sunt minciuni inabil ticluite.
Că să dăm o notă comică acestor afirmații, nu exclud că el să-i fi văzut în sediul instituției pe domnii și doamnele care au susținut public că au avut întâlniri cu mine sau la care aș fi participat. Eu nici nu confirm, nici nu infirm unde, când, cu cine, în ce scop sau în ce calitate am realizat întâlniri, păstrând regulă de aur a activității de intelligence.”, a afirmat Coldea.
Despre „acoperiții din presă” și pericolul pe care îl reprezintă la adresa libertății presei, Coldea afirmă că nu aceștia nu există.
„În primul rând, pentru că așa cum ați formulat dvs întrebarea, induceți automat răspunsul că ar exista "acoperiți" în presă, ceea ce eu nu am afirmat. În al doilea rând, dacă discutăm în principiu, misiunea oricărui ofițer acoperit are legătură cu vulnerabilitatile, riscurile și amenințările la securitatea națională, nu cu politica editorială sau cu bârfele din redacții care apar public oricum”.
„Au fost invocate niște nume de jurnaliști. Confirmați prezența lor în biroul dvs?”, continuă reporterul.
„V-am spus mai sus, regula de aur e valabilă și în această situație”, răspunde Coldea, evitând să spună dacă au mai fost și alți jurnaliști.
Relația cu Sebastian Ghiță
Întrebat dacă omul de afaceri Sebastian Ghiță este ofițer „acoperit”, Coldea a afrimat că „răspunsul la această întrebare reprezintă o informație cu caracter clasificat”.
„În plus, mă pastrez în limitele regulii de aur în intelligence, adică n-am sa confirm și nici n-am să infirm unde, când, cu cine și în ce calitate am avut întâlniri. Cât despre cel de care mă întrebați, consider că este un om de afaceri care a făcut lucruri nepermise și continuă să facă greșeli. Fiecare este responsabil pentru propriile fapte„, a declarat Coldea.
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (0)