ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Lumea Justiției: Procurorii și judecătorii cărora „li s-a pus pata” pe un om pot oricând să-l execute ocolind măsurile preventive clasice (reținerea, arestul, controlul judiciar etc.). Mai exact, au la dispoziție măsura internării medicale nevoluntare într-un spital de psihiatrie – măsură definită în articolele 247 și 248 din Codul de procedură penală. O măsură asupra căreia legiuitorul nu a impus un control judecătoresc riguros, cum se întâmplă în cazul măsurilor preventive enumerate mai sus. Altfel spus: dacă un magistrat are ceva cu tine ori dacă primește vreo comandă politică, poți să zaci în ospiciu cu lunile sau chiar cu anii – în funcție de cât de mult ține Parchetul dosarul la sertar, netrimițându-l în judecată.

Cazul concret la care ne referim este cel al unei femei din Constanța, pe nume Cati Barzecu, care a ajuns să fie internată la Psihiatrie timp de 5 luni, printre altele pentru că și-a permis să adreseze numeroase petiții către autorități. Motivul apare inclusiv în raportul medico-legal întocmit nu de niște nespecialiști, ci de doi medici psihiatri, un medic legist și un psiholog. Situația este cu atât mai scandaloasă cu cât dreptul la petiționare este ocrotit de însăși Constituția României, la art. 51.

Totul a început în septembrie 2020, când Cati Barzecu a ajuns în fața Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța după ce ar fi avut o altercație cu niște vecini. Nu insistăm asupra stării de fapt, întrucât o găsiți în referatul prin care la 18 septembrie 2020 procuroarea Alexandra Pop de la PJ Constanța solicita instanței „luarea măsurii de siguranță provizorie a internării medicale în Spitalul de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Sapoca, jud. Buzău, față de suspecta Barzecu Cati (...) până la însănătoșire sau până la ameliorarea care înlătură starea de pericol ce a determinat luarea măsurii”. Ceea ce ne interesează în schimb este parcursul judiciar al cazului după ce procuroarea Alexandra Pop a emis referatul menționat.

Dacă uzezi în exces de dreptul constituțional de petiționare, riști să fii trimis la ospiciu - citește continuarea în Lumea Justiției.
 
Facem precizarea că abuzurile comise de procurori erau investigate de SIIJ, secția specială a cărei desființare este forțată în aceste zile de alianța de guvernare PNL-USR-PLUS-UDMR. Aceiași oameni politici care susțineau că politicul nu are dreptul să se amestece în treburile Justiției!