ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Partidul Popular European, cel mai important grup politic al Parlamentului European a făcut solicitări către Comisia Europeană pentru a opri finanțarea Republicii Moldova și revizuirea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană după votarea sistemului electoral mixt de Parlamentul de la Chișinău.

Într-un comunicat de presă, PPE a condamnat deputații moldoveni care au ignorat recomandările Comisiei de la Veneția și denunță schimbarea sistemului electoral în Republica Moldova.

„Este o rușine că majoritatea parlamentară din R. Moldova a ales astăzi pentru cetățenii săi autoritarismul în locul democrației, corupția în locul transparenței și haosul în locul statului de drept. Este regretabil că 74 de deputați au ales să întărească autocrația Partidului Democrat și a Partidului Socialiștilor cu liderul lor, Plahotniuc, în loc să apere interesele oamenilor”, a spus președintele PPE, Joseph Daul.

Legea electorală a fost adoptată grăbit și netransparent, fără implicarea opoziției și a întregii societăți civile.

Proiectul votat  în Parlamentul Republicii Moldova presupune că alegerile parlamentare se vor desfășura în baza așa-numitului sistem electoral mixt. Astfel, 50 de deputați vor fi aleși pe liste de partid, la fel ca în prezent, iar ceilalți 51 - în circumscripții uninominale. Acestea vor fi create inclusiv pentru regiunea transnistreană, doar că locuitorii din stânga Nistrului vor putea vota în secții amplasate pe teritoriul controlat de autoritățile constituționale, explică Radio Chișinău. De asemenea, vor exista circumscripții uninominale pentru diaspora. O circumscripție uninominală va fi formată pentru un număr de 55.000-60.000 de cetățeni cu drept de vot. Deocamdată nu se știe te câte circumscripții vor fi formate pentru Transnistria și pentru cetățenii moldoveni din afara țării.

Printre modificările față de prima lectură, autorii propun micșorarea pragului de acces în Parlament pentru blocurile electorale până la 8%. În prezent acesta este de 9% pentru blocurile formate din două partide și 11% pentru cele formate din mai multe partide.