ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Scânteia Revoluției Anti-Dictatura Covid din China a izbucnit în urma unui incendiu petrecut miercuri, 23 noiembrie 2022. Proteste violente și ceva mai ample față de cele de săptămâna aceasta, despre care ActiveNews a relatat ieri, au izbucnit vineri seara în orașul Urumqi din nord-vestul Chinei.

Oamenii sunt revoltați de faptul că restricțiile COVID au îngreunat intervenția în urma unui incendiu izbucnit într-un bloc, transmit agențiile preluate de ȘtiripeSurse. Mai multe persoane au murit, deși autoritățile comuniste neagă acuzațiile. Oamenii nu au fost lăsați să părăsească clădirea în flăcări ca să nu dea covid.

Studenții din mai multe orașe, inclusiv Beijing, și-au arătat solidaritatea prin diverse forme de manifestare, inclusiv artistice, după cum se arată pe contul de Twitter al jurnalistei Jennifer Zeng. FOTO:

 

 „Dacă trebuie să murim, muriți împreună cu noi! Puneți capăt lockdown-ului!”, se strigă în filmarea de mai jos. În Urumqi, Xinjiang, oameni furioși au înconjurat clădirea guvernului și au cerut ridicarea blocajului. Restricțiile comuniste sunt în vigoare în capitala regiunii vestice Xinjiang de la începutul lunii august. VIDEO:

Videoclipuri apărute pe rețelele de socializare din China arată noi proteste masive față de restricțiile Covid, după ce un incendi izbucnit într-un bloc a ucis 10 persoane. Oamenii din Urumqi sunt văzuți confruntându-se cu oficialii, dărâmând o barieră și strigând „puneți capăt restricțiilor COVID".

Un locuitor a declarat pentru BBC, în urma incidentului, că oamenii care locuiesc în complexul afectat de incendiu au fost în mare parte împiedicați să își părăsească locuințele ca nu cumva să dea Covid cuiva în timpul focului devastator. Ușile oamenilor erau pur și simplu blocate de bare de metal înfipte în zid sau clanțele legate pe dinafara. IMAGINI (articolul continuă mai jos):

Imaginile difuzate vineri seară au arătat locuitori adunându-se după lăsarea întunericului pe străzile orașului. Un demonstrant a folosit un megafon, iar într-un alt clip, apare o mulțime care sparge o barieră supravegheată de lucrători municipali îmbrăcați în echipament de protecție. Transmisiunile în direct monitorizate de BBC vineri seară păreau să arate și protestatari adunați pe treptele unei clădiri guvernamentale.

Internetul este puternic cenzurat în China, iar referirile la protestele din Urumqi au fost în mare parte eliminate până sâmbătă dimineața.

FOTO/VIDEO: BLOCUL CU INCENDIUL Altă filmare din timpul zilei: VIDEO DIN SHANGHAI