ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Publicația germană Politico.eu este de părere, prin vocea lui François Heisbourg, consilier principal pentru Europa la Institutul Internațional de Studii Strategice și consilier special la Fondation pour la Recherche Stratégique, că rușii vor ajunge curînd la granițele României.

„Presupunerea de bază în cadrul NATO este că președintele rus Vladimir Putin nu va îndrăzni să lovească direct alianța. Articolul 5 din Tratatul Atlanticului de Nord – care susține că orice atac asupra unei țări membre NATO trebuie considerat un atac asupra tuturor membrilor săi – a ajuns să fie văzut ca o garanție de apărare incontestabilă pe care Rusia nu va încerca să o pună la încercare.

Întrebarea acum, după atacul Rusiei asupra Ucrainei, este: Cât de mult împărtășește Putin această viziune totemică a Articolului 5? Răspunsul – pur și simplu nu știm – este suficient de îngrijorător pentru a justifica o regândire a poziției militare și politice a NATO”, susține Heisbourg.

„În continuare, să observăm că Rusia este o țară care ia în serios puterea militară. Dacă nu facem pregătiri militare adecvate în timp de pace, există riscul să nu fim luați în serios când vine vorba de posibilitatea unui război real.

Și aici intervine credința nestrămutată a NATO în articolul 5. Din cauza acestei convingeri, măsurile militare ale NATO rămân inadecvate pentru o provocare serioasă: armele nucleare în planul îndepărtat și forțele mobile limitate oferă anumite garanții și poate o anumită descurajare, dar forțele convenționale ale NATO, chiar dacă sunt consolidate, nu sunt adaptate pentru a apăra împotriva unei forțe de genul celei care operează astăzi în Ucraina și în jurul acesteia.

Există șanse mari ca președintele Putin să încerce să testeze în continuare determinarea NATO după campania din Ucraina. Locurile în care e de așteptat ca el să înceapă sunt țările non-NATO, dar apropiate de NATO – în special Suedia și punctele sale strategice din Marea Baltică, cum ar fi insula Gotland.

Operațiuni limitate în zona gri ar putea fi, de asemenea, întreprinse direct împotriva țărilor NATO, care au devenit mai vulnerabile ca urmare a campaniei ucrainene: Moscova deține acum controlul zonei Suwalki, importantă din punct de vedere strategic, o porțiune de 104 kilometri a graniței Poloniei și Lituaniei, care se întinde între Belarusul dominat de ruși și enclava rusă Kaliningrad de la Marea Baltică.

România, un vecin slab militar al Ucrainei, va vedea probabil în curând forțele ruse aliniate de-a lungul graniței sale, în poziția de a oferi sprijin Serbiei și Republicii Srpska. Și, pe măsură ce Rusia își reface forțele după campania din Ucraina, Putin va urmări cu atenție Statele Unite pentru schimbări politice după alegerile de la jumătatea mandatului (noiembrie n.n.)”, mai scrie consilierul francez.

Sursa: InPolitics.ro