ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


Finala Eurovision de sâmbătă seara, câștigată de reprezentanții Ucrainei, este umbrită de un scandal privind voturile. TVR reclamă că votul juriului României a fost modificat, cele 12 puncte acordate Moldovei fiind atribuite, în fapt, Ucrainei, transmite ȘtiripeSurse. Astfel, basarabenii Zdub și Zdub & Frații Advahov, care veniseră cu un mesaj unionist, au fost furați pentru formația ucraineană cu nume din Pocuția, Kalush/Kaluș.

Înainte de anunțarea votului, EBU a scos din concurs juriile a 6 țări, pe motiv de "modele de vot neregulate", fără însă să nominalizeze țările transmite  tvr.ro.

Când a venit momentul anunțului votului din partea României, reprezentanta țării noastre Eda Marcus nu a mai apărut pe ecran, iar anunțul a fost făcut de un reprezentant Eurovision aflat la Torino.

"Am fost surprinși să constatăm că rezultatul votului juriului României nu a fost preluat în calculul clasamentului final, organizatorii atribuind un alt set de punctaje concurenților din finală, în numele juriului țării noastre.

Precizăm că juriul din România a decis să acorde punctaj maxim reprezentanților Moldovei" - transmite TVR, într-un comunicat.

Și ActiveNews anunțase că susține Zdob și Zdub la Eurovision. VIDEO: TRENULEȚUL. Actualizare: A câștigat... Ucraina

ACTUALIZARE: În urmă cu puțin timp, basarabenii noștri, ajunși totuși pe locul 7, în ciuda furtului, au transmis un mesaj emoționant de pe aeroportul din Torino: „Trenulețul nostru (Chișinău-București) a ajuns în casele și inimile tuturor românilor. Suntem mândri că pe scenă s-a cântat în română și toată Europa a cântat cu noi în limba română. Trenulețul nostru merge mai departe! Nu se oprește!”, au spus cei de la Zdub și Zdub & Frații Advahov. VIDEO:

Ce s-a întâmplat în seara finalei

În finala Eurovision de sâmbătă seara, cea care trebuia să transmită votul juriului din România era Eda Marcus, de la Redacția Sport din TVR.

Numai că, în momentul când a venit rândul României, în locul Edei Marcus a apărut Martin Osterdahl, de la Eurovision, prezentatorii invocând că nu s-a reușit stabilirea unei conexiuni tehnice cu România. Acesta a anunțat că cele 12 puncte au fost atribuite Ucrainei.

Jurnalistul basarabean de la Chișinău Ștefan Secăreanu, colaborator ActiveNews, apreciază:

„Este clar că EBU, nu România, a dat 0 puncte Moldovei din partea României.

Acuma, vreau sa inteleg de ce juriul de la Chișinău a dat, și el, 0 puncte României (pe prezentatoarea de la Chisinau am vazut-o, cocheta, cum a anuntat acest vot!)?

Tot EBU a decis?

Vrem sa stim cine este preocupat cu atâta interes de „domolirea” spiritului unionist de pe ambele maluri ale Prutului?!

Or, punctajul din acest an pentru România și Republica Moldova la Eurovision, decis prin fraudă, abuziv, de EBU, este în strictă corespundere cu recentul mesaj anti-unionist (ca să nu zic anti-românesc!), transmis de la Bruxelles, al europarlamentarului român, Siegfried Mureșan: „Aderarea Republicii Moldova la NATO și UE prin unirea cu România e un scenariu complicat”.”

Potrivit informațiilor Paginademedia.ro din interiorul TVR, juriul din România acordase cele mai multe puncte - 12 adică, piesei Zdob și Zdub, care a reprezentat Moldova. Conform acelorași surse, și Moldova acordase tot 12 puncte piesei din România.

Alexandra Ungureanu, Ozana Barabancea, Randi, Cristian Faur (compoziție muzicală și sound-design) și Adrian Romcescu (compozitor) au fost membrii juriului Eurovision din România. 

 

Surse din TVR au precizat că, aseară "au existat presiuni pentru ca România să își schimbe votul și să dea 12 puncte Ucrainei și 0 puncte Moldovei".


Pe lângă România, au fost anulate voturile din Moldova, Azerbaidjan, Polonia, San Marino și Muntenegru, mai transmite sursa citată. Potrivit informațiilor noastre, juriul din Moldova, care ar fi urmat să dea 12 puncte României, a fost: Adriano Marian, Cristina Scarlat, Ilona Stepanov, Natan, Radmila Popovici.

Iată precizările TVR referitoare la situația creată de anularea rezultatul votului juriului României de către organizatorii TVR:

"Televiziunea Română și-a asumat în totalitate angajamentul de participare la Eurovision 2022, achitând taxa de participare și pregătind, alături de echipa lui WRS, un proiect care s-a bucurat de aprecierea publicului.

Cu toate acestea, am fost surprinși să constatăm că rezultatul votului juriului României nu a fost preluat în calculul clasamentului final, organizatorii atribuind un alt set de punctaje concurenților din finală, în numele juriului țării noastre. Precizăm că juriul din România a decis să acorde punctaj maxim reprezentanților Moldovei.

Într-un mesaj transmis reprezentanților țărilor participante, sâmbătă noaptea, chiar în timpul anunțării rezultatelor votului juriilor naționale pentru finala ESC (în jurul orei 01.00), EBU a comunicat că: "În analiza votării juriului de către partenerul de vot pan-european al Uniunii Europene de Radiodifuziune (EBU) după cea de-a doua repetiție generală a celei de-a doua semifinale a Eurovision Song Contest (ESC) 2022, au fost identificate anumite modele de vot neregulate ("irregular”) în rezultatele a șase țări.

Pentru a respecta Instrucțiunile de vot ale Concursului, EBU a lucrat cu partenerul său de vot pentru a calcula un rezultat agregat substitut pentru fiecare țară în cauză, atât pentru a doua semifinală, cât și pentru marea finală (calculat pe baza rezultatelor altor țări cu vot similar)”.

În mesaj, România nu a fost nominalizată explicit pe lista celor șase țări, nici nu a primit, la încheierea celei de-a doua semifinale, cea la care se precizează identificarea unor "modele de vot neregulate”, o comunicare oficială referitor la o suspiciune a organizatorilor privind votul juriului din România.

Responsabilul desemnat de TVR să gestioneze comunicarea cu EBU pentru votul juriului național a sesizat neconcordanța între punctajele transmise în ziua precedentă, după show-ul pentru juriu, și notele pe care EBU, în timpul evenimentului, a anunțat că le va introduce în clasament, ca fiind din partea juriului național.

Totodată, prezentatoarei Eda Marcus nu i s-a permis intrarea în transmisiunea oficială pentru a comunica rezultatele, așa cum TVR agrease în prealabil cu organizatorii, conform procedurilor.

Mai mult, în cursul zilei de sâmbătă, responsabilul cu votul din partea TVR a participat la două teleconferințe cu organizatorii pentru stabilirea regulilor de prezentare/poziționare/citire ale Edei Marcus.

De asemenea, a participat la repetiția de transmitere a rezultatului juriului, fără a primi vreo comunicare referitoare la eventuale suspiciuni sau intenția organizatorului de a opera modificări asupra votului juraților României.

Subliniem faptul că juriul național a urmărit spectacolul în urma căruia a votat în prezența unui notar și a respectat regulamentul impus de organizator.

Reiterăm faptul că nici jurații, nici reprezentanții TVR, nu au fost anunțați, după a doua semifinală, de existența unor suspiciuni la adresa votului României.

Așadar, regulile au fost schimbate în timpul jocului, fără ca participanții să fie anunțați în prealabil, aceștia aflând în timpul transmisiunii că unele voturi ale juriilor naționale au fost modificate de organizator.

În acest context ieșit din comun, care ne-a surprins neplăcut, TVR a solicitat organizatorilor ESC să ne furnizeze, în mod oficial, motivele concrete pentru care au înlocuit punctajul juriului din România cu un "substitut” calculat într-un mod netransparent. În funcție de răspunsul care ne va fi trimis, TVR își rezervă dreptul de a lua măsuri pentru corectarea situației create.

În ciuda acestei situații ieșite din comun, reprezentanții României și-au meritat din plin participarea în finală, wrs a susținut un moment impecabil la fiecare apariție pe scenă, primind reacții foarte bune în sală, în mediul online sau la întâlnirile cu jurnaliștii.

Românii au trăit emoțiile spectacolului Eurovision alături de reprezentantul țării noastre, TVR înregistrând audiențe duble față de transmisiunea din 2021 - TVR 1 a ocupat locul trei în clasamentul audiențelor, finala de sâmbătă fiind urmărită de 370.000 de telespectatori, în medie pe minut".

Amintim că Republica Moldova s-a clasat pe locul 7 cu 253 de puncte.

Moldova a primit doar 14 puncte de la jurați: Câte 6 puncte de la juriul Greciei, 5 puncte din partea juriului Italiei, doar 2 puncte din partea juriului Regatului Țărilor de Jos și un punct din partea juraților Armeniei. Din partea juraților României și Ucrainei, țara noastră nu a primit niciun punct, pe când jurații din Moldova au oferit 12 puncte Ucrainei.

Ulterior, s-a aflat că punctele oferite de către România și Ucraina pentru Moldova au fost anulate.

Europarlamentul Eugen Tomac și șeful PMP, a declarat că va solicita oficial explicații Uniunii Europene de Radio și Televiziune (EBU), organizatorul Eurovision, pentru că "punctajul României nu poate fi anulat sub pretextul unor probleme "tehnice”, mai transmite ȘPS.

"Uniunea Europeană de Radio și Televiziune are de oferit explicații extrem de serioase și voi solicita oficial acestei instituții lămuriri pentru că, în asemenea situații, transparența și respectarea regulilor sunt sacre. Am fost uimit să constat aseară că juriul nostru nu acordase niciun punct pentru o piesă din R. Moldova cu un mesaj direct și clar, prin care este scoasă în evidență relația unică dintre statele noastre, fiind români de o parte și alta a Prutului", a scris pe Facebook Eugen Tomac.

El a precizat că "în contextul actual, al provocărilor din regiune, punctajul României nu poate fi anulat sub pretextul unor probleme "tehnice”. Așteptăm cu interes explicații cât mai detaliate și credibile".

Șeful PMP a subliniat faptul că nu contestă victoria câștigătorului final, "dar nu pot accepta sub nicio formă ca o entitate europeană să anuleze un vot care are mai multe semnificații, nu doar una ce ține de divertisment, cu atât mai mult cu cât această ediție este urmărită de peste 500 milioane de cetățenii din întreaga lume".

Citiți și Adrian Pătrușcă: La Eurovision, Ucraina a primit un scuipat în ochi

Ei și noi am fost furați:

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews