ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Joi, după ce hackerii au preluat controlul presei de stat, rușii au fost avertizați să se retragă imediat în adăposturi nucleare subterane și să ia pastile antiradiații, anunță TheGatewayPundit. 

Un mesaj care avertiza asupra unui atac cu rachete nucleare pe teritoriul rusesc a întrerupt pentru câteva momente transmisiunile TV și radio în regiunile Ekaterinburg, Moscova și Sverdlovsk din Rusia. Cetățenii au fost sfătuiți să ia pastile de iod, să își pună măști de gaze și să se adăpostească imediat. Ministerul rus pentru Situații de Urgență a dezvăluit că de vină pentru alerta falsă a fost un atac cibernetic de amploare asupra televiziunilor guvernamentale.

„O alertă falsă de raid aerian a fost difuzată la Moscova după ce serverele posturilor de radio și ale canalelor de televiziune au fost piratate”, a declarat ministerul rus pentru situații de urgență, potrivit Insider Paper.

„A fost efectuat un atac nuclear, vă rugăm să mergeți la adăpost, luați pastilele de iod", se arată în avertisment. Avertizarea a fost a treia oară când radiodifuzorii ruși au fost ținta unor acțiuni similare în ultima lună. Nu a existat o revendicare imediată a responsabilității, deși o serie de hacking-uri cibernetice care au vizat Rusia au fost efectuate de grupuri pro-ucrainene.
 
„Luna trecută, radiodifuzorii regionali ruși au emis un avertisment fals prin care îndemnau oamenii să se adăpostească de un atac cu rachete care se apropia. Mesajele au fost difuzate în Crimeea, peninsula anexată ilegal de la Ucraina în 2014”, a relatat agenția de presă Ria Novosti.

La momentul respectiv, presa de stat rusă a acuzat Ucraina pentru mesajele respective. Cu o săptămână mai devreme, un avertisment similar a fost difuzat pe posturile de radio și pe site-urile web gestionate de conglomeratul de televiziune de stat al Rusiei în timpul discursului anual al lui Vladimir Putin despre starea națiunii.

Unii comentatori au sugerat că acestea ar fi putut fi încercări sub steag fals ale Kremlinului de a-i pregăti pe ruși pentru o escaladare a conflictului din Ucraina. Kievul nu și-a asumat niciodată responsabilitatea pentru niciunul dintre presupusele atacuri cibernetice asupra televiziunilor rusești.