ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Peste un milion de locuințe din Ucraina au rămas fără electricitate în urma atacurilor rusești asupra instalațiilor energetice și a infrastructurii civile, relatează Al Jazeera.

Mai mult de un milion de locuințe din Ucraina au rămas fără electricitate în urma atacurilor rusești asupra instalațiilor energetice și a altor zone din țară, în timp ce luptele intense continuă în regiunea sud-estică Lugansk, Donețk și Herson, unde Rusia se luptă să oprească noile avansuri ucrainene.

Relatând de la Kiev, Harry Fawcett de la Al Jazeera a declarat duminică că atacurile rusești au continuat peste noapte, potrivit oficialilor ucraineni, care nu au precizat ce anume a fost lovit.

„Ei [Ucraina] spun că a avut loc o schimbare specifică de strategie, către infrastructura civilă, în special în ceea ce privește energia", a spus el. "Loviturile de sâmbătă au fost la fel de extinse ... majoritatea vizând infrastructura energetică".
 

Forțele aeriene ucrainene au declarat sâmbătă, într-o declarație, că Rusia a lansat "un atac masiv cu rachete" vizând "infrastructura critică", la câteva ore după ce sirenele de raid aerian au răsunat în întreaga țară. 

Oficialii locali din regiunile din Ucraina au raportat atacuri asupra instalațiilor energetice și întreruperi de energie electrică, în timp ce inginerii se străduiau să restabilească rețeaua distrusă. Unii au sfătuit locuitorii să se aprovizioneze cu apă în caz de întreruperi.

Rusia și-a intensificat atacurile asupra centralelor electrice, sistemelor de alimentare cu apă și a altor infrastructuri cheie din întreaga țară începând cu 10 octombrie, distrugând o treime din centralele electrice din Ucraina, ca represalii la atacul de pe podul Crimeii.

După ce primul val de rachete a lovit la primele ore ale dimineții, sirenele de raid aerian au sunat din nou în toată țara la ora 11:15 (08:15 GMT).

Operatorul rețelei de stat Ukrenergo a declarat că atacurile au vizat infrastructura de transmisie din vestul Ucrainei, dar că au fost instituite restricții de furnizare a energiei electrice în 10 regiuni din țară, inclusiv în capitala Kiev.

"Amploarea pagubelor este comparabilă sau poate depăși consecințele atacurilor [dintre] 10-12 octombrie", a scris Ukrenergo pe aplicația Telegram, referindu-se la primul val de atacuri asupra sistemului energetic ucrainean de săptămâna trecută.

"Un alt atac cu rachete din partea teroriștilor care luptă împotriva infrastructurii civile și a oamenilor", a scris șeful de cabinet al președintelui ucrainean, Andriy Yermak, pe aplicația Telegram.

Orașul Khmelnytskyi, situat în vestul țării, care se întinde de-a lungul râului Bug și în care locuiau aproximativ 275.000 de persoane înainte de război, a rămas fără electricitate, la scurt timp după ce presa locală a raportat mai multe explozii puternice.

Primăria orașului a îndemnat locuitorii să stocheze apă, "în cazul în care și aceasta va dispărea într-o oră", într-o postare pe rețelele de socializare sâmbătă.

Primarul din Lutsk, un oraș de 215.000 de locuitori din vestul Ucrainei, a făcut un apel similar pe Telegram sâmbătă. Alimentarea cu energie electrică în Lutsk a fost parțial întreruptă după ce rachetele rusești au lovit de instalațiile energetice locale, a spus el.

Orașul central Uman a rămas, de asemenea, aruncat în întuneric după ce o rachetă a lovit o centrală electrică din apropiere, au declarat autoritățile regionale pe Telegram.