ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


România onorează astăzi deținuții politici anticomuniști, memoria constitutivă a libertății făcându-i pe luptătorii, eroii și martirii anticomuniști contemporanii noștri cei mai prețioși, a declarat președintele executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), Radu Preda, cu ocazia Zilei Deținuților Politici Anticomuniști.
 
„Ziua deținuților politici anticomuniști, 9 martie, nu este o simplă dată în calendarul instituțional al României. Fără exagerare, această zi este la fel de importantă precum cea care marchează, la 1 decembrie, unitatea teritorială a Țării. Mai ales dacă ținem cont că, după instaurarea dictaturii comuniste, majoritatea celor care, acum un secol, au fost actori ai istoriei, la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, au sfârșit în temnițele noii puteri „populare””, a subliniat Radu Preda.
 
Potrivit acestuia, România îi poate onora pe eroii anticomuniști la Monumentul Aripi din Capitală, "existând nădejdea” ca nu peste mult timp să se înființeze și Muzeul Crimelor Comunismului în România (MCCR).
"La urma urmelor, prețul libertății de acum a fost plătit în avans de cei care, cunoscuți și necunoscuți, au murit pentru un ideal de care, la distanță de timp, beneficiem noi. A nu fi recunoscător înseamnă, în profunzime, a nu fi înțeles valoarea unui dar care, cum vedem în alte părți ale lumii, poate fi foarte ușor spart, deturnat. Memoria constitutivă a libertății îi face pe luptătorii, eroii și martirii anticomuniști contemporanii noștri cei mai prețioși”, a spus Radu Preda.
 
Ziua de 9 martie a fost declarată Ziua Deținuților Politici Anticomuniști din perioada 1944-1989, prin Legea Nr.247 din 05.12.2011.