ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, Radu Preda, a declarat, joi, la RFI,  că verdictul magistraților în procesul Gheorghe Ursu este de neînțeles, întrebându-se dacă pentru justiția din România schimbarea încadrării juridice este „facultativă”.  Radu Preda susține că dacă decizia de joi va fi una definitivă, va reprezenta o pată pe obrazul României.


”În primul rând, simbolic vorbind, este de neînțeles cum justiția română, fix la 30 de ani de la căderea comunismului, nu a reușit să-și însușească un minimal instrumentar în materie de judecare a unor asemenea cazuri și ia asemenea decizii, care dacă ar rămâne definitive, ar reprezenta o pată pe obrazul justiției post-comuniste”

Referitor la schimbarea încadrării juridice, Preda s-a întrebat dacă pentru justiția din România încadrarea crimelor comunismului este „facultativă”: „Germania are și la ora actuală, la 70 și ceva de ani de la terminarea celui de-al Doilea Război Mondial, o Procuratură specială la nivel federal, care tratează chestiunile legate de crimele nazismului. Noi nu am reușit, cu toate că avem DIICOT, cu toate că avem DNA, n-am reușit să avem un Parchet specializat și nu avem nici un corp corespunzător de judecători, care să știe despre ce este vorba atunci când vorbim cu adevărat despre crimele comunismului. Deci amatorismul sistemului judiciar în materie de crime ale comunismului este înfiorător”.

Curtea de Apel București i-a achitat joi pe Marin Pârvulescu și Vasile Hodiș, judecați în dosarul disidentului Gheorghe Ursu, potrivit Mediafax. Decizia de joi a instanței nu este definitivă.

Curtea a decis să schimbe încadrarea juridică în cazul foștilor ofițeri din cadrul Direcției a VI-a Cercetări penale din Departamentul Securității Statului, Marin Pârvulescu și Vasile Hodiș, din infracțiuni contra umanității, în tratamente neomenoase. Cei doi au fost achitați pentru această infracțiune.

La ultimul termen, procurorii au cerut 25 de ani de închisoare pentru cei doi, acuzați că l-au omorât în bătaie pe disidentul Gheorghe Ursu.