ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În exclusivitate pentru ActiveNews, legendarul general și scriitor Radu Theodoru, ne-a mărturisit anul trecut, la 99 de ani, în preajma zilei de sărbătorire a lui Eminescu, cum se menține verde și care este relația sa cu Românul Absolut - Mihai Eminescu. Generalul împlinește pe 17 ianuarie 100 de ani, așa că profităm de ocazie pentru a-i spune primii LA MULȚI ANI!

După lecția despre regimul de viață cazon-călugăresc-strămoșesc-țărănesc, scriitorul și veteranul de război general-maior aviator Radu Theodoru ne-a împărtășit din crezul și trăirea sa pe urmele patronului și fratelui nostru, Mihai Eminescu:

„Sunt, datorită lui. Sunt ce sunt datorită lui Eminescu. Toată lumea este calată pe Eminescu-poetul. Aceasta este o mare diversiune. Titu Maiorescu a fost agentul Germaniei și el l-a nenorocit clar pe Eminescu, social și literar. Dar aceasta este altă chestiune. Eu am mereu pe masa mea de lucru Opera Politică a lui. Eminescu este mentorul meu spiritual și, în același timp, este esența Românității. Este geniul românității, concentrat pe problemele esențiale ale poporului român, pe constantele istorice creatoare de românitate și, totodată, pe constantele istorice distrugătoare de românitate. El ne indică în Opera Politică inamicii seculari și constanți ai acestui popor.

Pentru mine, este o revelație, de câte ori îi recitesc Opera Politică. Pentru că este de o actualitate frapantă. Parcă ar fi colegul nostru de redacție. Este patronul nostru de presă contemporan, nu cel de acum 100 de ani. Deci Eminescu e aici!  Eminescu este Istoria istoriilor poporului român. Nu numai în Istorie, ci în Istoria prezentă și viitoare. El ne arată viitorul. Unde trebuie să mergem și cum trebuie să mergem. Este un izvor permanent de inspirație, nesecat, și mai mult decât atât: este un Director de Opinie. Este un director profesional, pentru noi, oamenii condeiului, fie prozatori, fie eseiști fie, mai ales, jurnaliști: voi, jurnaliștii! Dacă păstrați linia lui Eminescu și o aplicați, esența ei, la contemporaneitate, nu greșiți! Cum greșesc toți lacheii globalismului...

Dacă noi îl avem ca mentor spiritual și profesional pe Eminescu, rămânem pe urmele lui. Diversiunea cu Eminescu-poetul, fără a se mai vorbi despre Eminescu-ziaristul, despre Eminescu-marele gânditor, trebuie spulberată. Nu se spune nicăieri despre Opera Politică. Nici la școală, deși aceasta este principala sa operă.

Ca o mărturisire, când am dat examenul de bacalaureat, eu mi-am ales ca temă de dizertație Opera Politică a lui Eminescu. Profesorii s-au mirat... L-am descoperit pe Eminescu în momentul tragic al dezmembrării românilor - descompunerea statului național, România Mare, în anii '40...

Aceasta este, în sinteză, relația mea cu Eminescu, cu Opera lui Eminescu: este Directorul de conștință națională, identitatră, care mi-a fixat, mi-a determinat, tot drumul în viață. Toată opera mea are ca fundal, ca direcții, Opera Politică a lui Eminescu. Și pe aceste coordonate continui să-mi fac datoria, și de soldat, și de scriitor, până când o vrea Cel de Sus, care mă mai ține.

De adăugat, la final: Vă îndemn, așadar, să îl căutați și să îl găsiți pe Eminescu în Opera Politică, în lucrarea „Opere”, a marelui său exeget Dimitrie Vatamaniuc, și, mai ales pentru tineri, chiar și pe telefoane, prin aplicația „Eminescu - Întreaga Operă” cât și, integral pe internet, la Mihai-Eminescu.Ro.

Doamne, ajută!”

În apropierea aniversării sale de Centenar, îi dorim Mareșalului Românismului, Radu Theodoru, Întru Mulți și Binecuvântați Ani!