ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a declarat luni seara, în emisiunea România 9, de la TVR1, că nu suntem încă în situația de a lua o decizie privind starea de alertă, dacă aceasta va continua sau nu. Raed Arafat spune despre  români că se manifestă ca niște copii mici, care vor totul imediat, atunci când cer ridicarea restricțiilor impuse prin starea de alertă, avertizeazând că pericolul epidemiei de coronavirus nu a trecut încă.

Raed Arafat spune că, în acest moment, situația este încă sub control mai bine decât înainte, dar nu putem spune că totul este ok - pentru că încă avem răspândire a SARS-COV-2.

„Încă avem focare, în mai multe județe. Numărul cazurilor nu s-a stabilizat, în loc să avem o scădere continuă, am avut si creșteri ale numărului de noi îmbolnăviri. (...) Depinde care este situația până la sfârșitul acestei săptămâni, nu ne putem pronunța acum, ci trebuie să mai așteptăm câteva zile", a explicat Raed Arafat.

De asemenea, acesta a adăugat că „după 15 iunie nu putem să revenim la normalitatea care era înainte". „Din perspectiva mea, v-am spus că trebuie să continuăm clar cu o modalitate de a putea coordona și a lua anumite măsuri. Acest lucru ni-l permite deocamdată starea de alertă.

Din 15 iunie trebuie să analizăm cum se va putea. Poate cu starea de alertă, dar cu mai puține restricții. Dacă nu va fi starea de alertă, vedem care va fi.

Dacă lăsăm totul și spunem că revenim la situația dinaintea virusului, eu cred că e o greșeală pe care o vom plăti scump. Trebuie găsită o soluție, pentru că noi nu putem în 15 iunie să revenim la o normalitate totală. Trebuie să lăsăm această dorință ca la copii mici: ‘Vreau totul acum!’ Trebuie să avem înțelepciunea și răbdarea să mai așteptăm. Este vorba de o săptămână, două, trei”, a mai precizat Raed Arafat.
 
Și ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că starea de alertă ar putea fi prelungită după data de 15 iunie. Decizia va fi luată în funcție de evoluția epidemiei în România.