ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Secretarul de stat Raed Arafat a opinat vineri că rata vaccinării scade din cauza faptului că parlamentarii întârzie să adopte legea certificatului Covid.

„Considerați ca întârzierea adoptării certificatului verde în Parlament descurajează vaccinarea?”, a fost întrebat Arafat, într-o conferință de presă de un jurnalist ideologizat.

„N-am cum sa va spun ca nu e asa. Da. Da, sigur. Clar descurajează. Pentru unii, cel putin, asta a fost un motiv ca sa se vaccineze. Asa ca întârzierea certificatului verde înseamnă mai puțini vaccinați pe zi. Când vor deveni lucrurile o certitudine, atunci persoanele ezitante poate vor decide să se vaccineze. Avem nevoie de acest certificat în cel mai scurt timp”, a răspuns secretarul de stat în MAI, citat de Știri pe Surse.

O opinie similară a fost emanată joi de ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila (UDMR), care a spus că „ după ce proiectul legislativ a fost respins de Senat, numărul românilor care au mers să se vaccineze a început iar să scadă”.

Prin astfel de declarații, decidenții politici nu fac decât să trădeze adevăratul scop al certificatelor Covid: vaccinarea cu serurile experimentale Covid. Iar asta, deși, formal, certificatele se adresează și unor categorii de persoane nevaccinate: cele vindecate de boală și cele cu test Covid negativ.

Proiectul de lege privind certificatul Covid a fost respins de Senat și urmează să intre la vot final în Camera Deputaților. Partidele PSD, PNL, USR și UDMR au agreat în principiu să voteze acest proiect legislativ, dar nu s-au înțeles pe detaliile referitoare la testare sau la titrul de anticorpi.

În România, vaccinarea Covid este neobligatorie și voluntară. Ea va rămâne astfel și după o eventuală adoptare a certificatelor „verzi”, dar condiționările pe care acestea le presupun ar putea să le facă nevaccinaților imposibilă viața socială, economică și profesională.