Secretarul de stat, Raed Arafat, insistă ca pacienții asimptomatici cu COVID-19 să fie internați, în ciuda faptului că Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor nu recomandă acest lucru. Șeful DSU a comparat situația internării asimptomaticilor cu cea a unui avion cu pasageri cărora li se cere votul referitor la cum vor să fie pilotat avionul.


„Dacă dăm individului dreptul de a spune „eu nu vreau să rămân în spital chiar dacă știu că sunt simptomatic și pot să transmit", dacă nu mai putem să îl controlăm într-un fel, să îi spunem că rămâne acasă ...aici e similară treaba cu un avion cu pasageri și le cerem să voteze cum vor să fie pilotat avionul și dacă vor să nu mai poarte centură de siguranță. Cred că vom avea probleme serioase în gestionarea problemei mai departe, dar nu vreau să mă pronunț anterior. Vreau să vedem ce zice Curtea Constituțională exact, ce interpretări au juriștii și ce ce soluții vin", a spus Arafat, joi, la Antena 3.
„Vedem ce măsuri luăm după motivarea CCR”, a mai precizat Raed Arafat, după ce Curtea Constituțională a decis că Parlamentul nu poate decide asupra Hotărârii privind instaurarea sau prelungirea stării de alertă.
 
De asemenea, judecătorii CCR au stabilit că izolarea, carantina și internarea nu pot fi dispuse prin ordin de ministru.
 
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a semnat marți un ordin prin care pacienții COVID-19 asimptomatici vor fi izolați acasă, însă doar după 10 zile de spitalizare.