ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Întrebat cine a propus introducerea ratei de vaccinare a angajaților drept criteriu de redeschidere cu prezență fizică a școlilor, secretarul de stat din Ministerul de Interne, Raed Arafat, a spus că nu știe și că nu poate să spună, informează Edupedu.ro

„Cine a propus introducerea ratei de vaccinare a angajaților drept criteriu de redeschidere cu prezenta fizica a școlilor?”, a fost întrebat Raed Arafat. 

Răspunsul lui ezitant a făcut să pară că vrea să ascundă ceva:

„Aici nu știu cu cine… nu pot să vă spun, deci nu știu, dar știu că au fost discuții cu Institutul Național de Sănătate Publică pe această temă”, a replicat Arafat.

Întrebat același lucru, ministrul demis al Educației, Sorin Cîmpeanu, le-a răspuns jurnaliștilor acreditați la minister că s-a consultat „cu autoritățile sanitare din România. Dacă se doresc nominalizări, o pot face cei îndreptățiți”, fără să precizeze cine sunt aceste „autorități”. Aceasta nu este singura declarație bizară a ministrului demis al Educației. Vineri dimineață el a avut o ieșire nervoasă în conferința de presă pe tema redeschiderii școlilor, unde a ținut să pună la punct Federația Asociațiilor de Părinți, insinuând că nu toți părinții se simt reprezentați de aceasta, iar în privința unei asociații a elevilor el a spus că „Poate e bine ca nici un elev care nu a susținut Bacalaureatul să nu încerce să se substituie” autorităților medicale. Sumarul declarațiilor lui Cîmpeanu poate fi citit pe EduPedu.ro

La conferința la care a participat Raed Arafat, a fost întrebat același lucru și Sorin Ion, secretar de stat din Ministerul Educației.

„Pragul de 60% a fost stabilit prin analize făcute împreună cu Ministerul Sănătății și cu INSP-ul. Evident că nu am impus noi acest prag. El cumva are legătură și cu realitatea și cu ce se întâmplă în acest moment. Să știți că dacă am fi aplicat alți algoritmi ceruți – fiecare își dă cu părerea în perioada asta – un anumit prag de rată de infectare, dacă am fi pus de exemplu pragul de 6 la mie, probabil că numărul de copii care ar fi început luni școala ar fi fost cumva similar cu cel care începe acum”, a răspuns Sorin Ion.

Primul care a anunțat șantajul cu vaccinarea a 60% dintre dascăli ca precondiție pentru reînceperea școlii în format fizic a fost Klaus Iohannis, în conferința de presă de joi. Tot președintele făcuse anunțul băgării forțate într-o vacanță de două săptămâni a tuturor elevilor, deși aceasta era prevăzută doar pentru cei din clasele mici. Între timp, el s-a bucurat de intrarea în vacanță a soției sale, profesoară de engleză la Sibiu, și a făcut o vizită împreună cu ea în Egipt, unde au fost surprinși la piramide nepurtând mască și făcându-se că restricțiile nu există. Câteva zile mai târziu, un partid nou-apărut pe scena politică a anunțat că strânge semnături de la cetățeni pentru a declanșa în Parlament o inițiativă de suspendare a președintelui republicii.