Raed Arafat îl amenință pe IPS Teodosie că „legea” restricțiilor „va fi aplicată”, iar cine nu o respectă va suporta rigorile ei, după ce ierarhul afirmase că interdicțiile orare nu au logică

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a făcut joi seara declarații tranșante despre necesitatea respectării libertății religioase, în direct la un post de televiziune, la aceeași oră la care șeful DSU și alți angajați ai Guvernului anunțau înăsprirea restricțiilor, dar și permisiunea de a se merge la slujba de Înviere între orele 22:00 și 2:00 - în condițiile în care Liturghia din noaptea Învierii durează de obicei până la ora 4:00.
„Restricțiile de Paște rănesc sufletele credincioșilor. Nu trebuie să fim atacați în credința noastră. Dumnezeu nu poate fi restricționat. Orice, până la Dumnezeu. Sperăm să fim ascultați. Nici turcii, nici comuniștii n-au făcut așa ceva. Orele n-au logică. Cine o să ne alunge? Suntem sub ocupație?! De ce să ni se pună sabia? Dacă la farmacie avem voie, trebuie să mergem și pentru suflet. Sufletul e superior trupului. Rog credincioșii să se roage pentru luminarea conducătorilor noștri. Eu nu pornesc război, ci apăr credința pe care sunt dator să o apăr. Să avem liniște în post, nu zvonuri și săgeți. Respectul să fie reciproc!”, a transmis ierarhul, joi, într-o intervenție la emisiunea „Decisiv”, realizată de Cătălina Porumbel la Antena 3, potrivit paginii de Facebook a Arhiepiscopiei Tomisului.
Întrebat cum comentează această declarație, Raed Arafat nu a dorit să intre în amănunte, dar a sugerat că „legea va fi aplicată”.
„Nu comentez declarațiile altora, nu e OK”, a spus Arafat inițial. La insistențele reporterilor, a adăugat: „Țara are legi, există oameni care aplică legile și sunt convins că legile vor fi respectate. Dacă se încalcă legea, există oameni care veghează și ei vor aplica legea”, a afirmat joi Raed Arafat, citat de Știri pe Surse.
Chiar dacă Raed Arafat repetă cuvântul lege/legi de 5 ori într-un răspuns, ca să ne intre bine în cap că ordinele lui ar fi altceva decât sunt, aici nu este vorba de vreo lege a Parlamentului, ci de hotărâri de guvern sau hotărâri de comitete de urgență. Aceste hotărâri - numite eufemistic „legi” - nu sunt supuse votului reprezentanților poporului și au valoare inferioară legilor Parlamentului sau Constituției României. De aceea, hotărârile arafatiste pot fi cu succes contestate în instanță.
În aceeași seară, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului a avut o reacție la restricțiile și declarațiile șefului DSU:
„Domnule Arafat, vă rog frumos să nu deveniți ca Faraonul Egiptean.
Când poporul a cerut să se roage, i s-a dublat norma de muncă.
Apropo: de ce noaptea poți merge la muncă, dar la rugăciune nu?!
De când munca e mai importantă decât Biserica?!
Vă rog, nu slujiți mamonei profitului, ci libertății religioase.
Vă mulțumesc!”, a scris preotul Eugen Tănăsescu, joi, pe pagina sa de Facebook.
Cu toate acestea, părintele a revenit a doua zi cu declarații împăciuitoare într-un interviu acordat publicației Focus Press, mulțumind pentru bunăvoința arătată de factorii de decizie:
„Noi trebuie să mulțumim autorităților că ne dau semne bune. Nu ne putem pronunța acum. Mai avem o lună și ceva până la Paști. O să ieșim din starea asta de alertă și probabil va urma alta. Însă, putem să observăm cu bucurie că autoritățile au recepționat mesajele credincioșilor și ale ierahilor bisericii și au înțeles că libertatea religioasă nu poate fi suprimată și nici discriminată. Chiar domnul președinte a zis că își dorește și el ca toți cedincioșii, indiferent de confesiune, să se bucure de sărbătorile pascale. Noi am spus că respectăm regulile sanitare, pentru că ne confruntăm cu o boală gravă, dar noi nu înțelegem discriminarea. Nu putem înțelege de ce la metrou ai voie și în biserică nu ai voie. De ce la mall ai voie și în biserică nu ai voie? Aici este problema. Adică să nu fie discriminate libertatea religioasă, libertatea omului de a se ruga. (...)
A merge la lăcașul de cult este o libertate fundamentală. Lăcașul de cult nu este mai puțin important sau lipsit de semnificație. Are rostul lui. Este la fel de important și poate mult mai important, dacă vorbim de valorile spirituale care ne definesc în viață. Poate că este mai important lăcașul de cult decât mall-ul. Noi trăim într-o societate din ce în ce mai materialistă și ne uităm mai mult la profit și începem să zicem că trebuie să luăm măsuri, dar trebuie să ocrotim economia. De ce trebuie să ocrotim doar economia? De ce nu ocrotim și spiritualitatea? Asta este problema, să nu fim discriminați. Înțelegem că trebuie să ne protejăm, dar să fie luate măsurile uniform și în mod nediscriminatoriu și să fie aceeași lege pentru toți. Altminteri pare că are cineva ceva cu biserica și iar nu e bine”, a declarat, pentru sursa citată, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului.
Susține ActiveNews

Participă prin sprijinirea noastră
la lupta pentru Adevăr!
la lupta pentru Adevăr!
căci mâine nu se știe ce ne mai așteaptă.
Pe același subiect

Ostracizarea disidenților: Să ne arătăm sprijinul față de Prof. Dr. Sucharit Bhakdi, care va fi judecat pe 23 mai 2023

Dr. Geanina Hagimă: Moartea Doctorului Rashid Buttar. COVID – infecție virală sau intoxicație? Încă o dovadă că suntem într-un război religios

Cercetătorul CNSAS care îl acuza pe Patriarh de colaborare cu Securitatea îl apără pe Bănescu. Documentul care-l anihilează pe calibanul Hodor: Cancelarul lui Nicolae Ceaușescu, Silviu Curticeanu, a intermediat vânzarea sașilor și evreilor. FACSIMIL
Recomandările noastre

Larry Watts lansează ”bomba atomică românească” la ora 13 la Bookfest. EXCLUSIV: Excerpts from "Romania, Nuclear Energy & The Atomic Bomb". ENGLISH

Eveniment epocal: Apare legea "Ce este o Femeie"

ActiveNews își cere scuze pentru informațiile eronate prezentate de Cartepedia, Citești, Librărie și Polirom cu privire la soția lui Bănescu, Cristina Popa - Curticeanu. Care este situația cu șeful Cancelariei lui Ceaușescu și cea de la Colegiul Goethe

Astăzi este ultima zi în care vă puteți redirecționa 3,5% din Impozitul pe venit. Susțineți Familia Ortodoxă!
Subiecte: înăsprirea restricțiilor libertatea religioasă Pandemie coronavirus Sărbători de Paști 2021
Organizații: Antena 3 Arhiepiscopia Tomisului DSU Focus Press Guvernul României
Tip conținut: Știri
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (7)