ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Omul pentru care românii au ieșit în stradă în 2012, Raed Arafat, a fost invitat miercuri la „Marius Tucă Show” pentru a face o radiografie a situației epidemiologice actuale, informează Mediafax.
 
Întrebat dacă e în regulă ca până în august să nu se fi deschis încă restaurantele (în interior), teatrele și cinematografele, șeful DSU a răspuns: „Nu suntem singura țară care a anulat acest lucru. Creșterea este evidentă. Ajungem în faza în care în unele localități nu le gasim loc și ne ducem în alte județe. În schema pe care am mai aratat-o odată de la OMS și care arată în 5 niveluri unde sunt riscurile, deci riscurile de culoare roșii sunt cele mai mari în teatre și cinematografe, iar riscul de culoarea portocalie este în interiorul restaurantelor”.

El a adăugat că a fost cât pe ce să fie acceptată redeschiderea restaurantelor în momentul în care numărul cazurilor cu coronavirus la Terapie Intensivă era scăzut, dar între timp situația s-a complicat. 
 
„Noi nu vedeam o creștere în terapie intensivă. Am pornit acum 4 săptămâni cu 100 și ceva de pacienți în terapie intensiva și deja depașim 500. Acum transferam un pacient din sudul țării în nordul țării”, s-a justificat Arafat.

Marius Tucă a opinat că izolarea populației „nu avea nici un sens”. Raed Arafat a contracarat această afirmație.
   
„Cu cât stăm izolați, limitam raspandirea. Toată lumea este în libertate. Încă avem o mare parte din populație care respectă regulile. Am avut o perioada de 2 saptamani în care nu se lua nici o masura. Si cei are erau pozitivi in spital nu le puteam spune sa stea in casa”, a explicat șeful DSU.

Întrebat de ce, totuși, țări care în primăvară erau mult mai grav afectate, precum Franța și Italia, au diminuat restricțiile mai mult decât România pe timp de vară, Arafat a refuzat să compare situația din Occident cu cea de pe meleagurile noastre. 
   
„La ei nu e situația ca la noi. Franța a ajuns la mai mult decât erau înainte. Când aveam 300 și ceva de cazuri noi am încercat să oprim. 5 la suta vor ajunge la terapie intensivă dacă avem pe zi 100 și ceva de cazuri. Eu dacă continui la cifra asta, nu o să am un pat la terapie intensivă”, a amenințat Arafat.
   
El a continuat să prezinte doar scenariile cele mai sumbre și exemplele cele mai convenabile.
   
„Cei care ne ascultă înțeleg urmatorul lucru: să păstrăm distanța, să ne punem mască nu este suficient. Coreenii de ce au luat din nou masuri? (...) Italia a trecut printr-o situație delicată, dar acum sunt foarte atenți. Am o întrebare: Italia și multe alte țări de ce au impus carantină la români ? Experții italieni, dacă erau atât de banali, de ce au impus 14 zile ? Italia a făcut analiza pe Romania. Știu foarte bine că noi nu rezolvam problema”, a pledat șeful DSU.
   
Întrebat cum comentează faptul că un studiu prezentat OMS arăta că riscul transmiterii coronavirusului de către asimptomatici este redus, Arafat a spus că aceasta nu e poziția oficială a OMS.
   
„A fost un singur expert care în 3 ore a fost corectat. Asimptomaticul este termen medical. Copilul transmite. Încărcătura virală poate să fie mai mare la asimptomatic”, este de părere Raed Arafat.

Când Marius Tucă i-a atras atenția că măsurile dispuse de autorități trebuie să respecte drepturile omului, șeful DSU a acreditat ideea că binele comunității prevalează în fața drepturilor individuale, o teză folosită în special de regimurile totalitare.   
  
„Este o diferență între libertatea individului și libertatea comunității”, a atras atenția Raed Arafat.

Prezența sa în emisiunea „Marius Tucă Show” poate fi urmărită pe pagina de Facebook a agenției Mediafax.