ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a făcut duminică primele declarații despre cazul de la Caracal. El a fost numit de Viorica Dăncilă la conducerea unui grup de lucru format din ministere și instituții ale statului care ar trebui să găsească soluții ca o astfel de situație să nu se mai întâmple. Arafat a prezentat concluziile primei întâlniri a acestui grup și a spus, printre altele, că ar trebui să fie vândute cartele telefonice doar cu buletinul pentru o identificare cât mai ușoară a apelantului în caz de urgență majoră.

Arafat a anunțat că este nevoie de modificări legislative, care speră să fie făcute într-o lună, atât legat de localizarea imediată prin apelul la 112, cât și legat de modernizarea sistemului.
„Pot fi aprobate chiar printr-o OUG la revenirea Parlamentului din vacanță. De exemplu, acestea sunt aspecte dintr-o primă discuție, s-a ridicat problema consimțământului localizării persoanei care apelează la 112. Nu numai din partea statului, dar și din partea operatorilor de telefonie mobilă. Modificarea poate fi că în momnetul în care ai sunat la 112 ai dat deja consimțământul că vei fi localizat. Și acesta e un aspect legislativ care urmează să fie introdus în lege. Apelul 112 înseamnă și Apel voce și apel dat și gratuitatea. Trebuie pus la dispoziție acest număr scurt ca să se transmită prin el poziția care să vină printr sms și atunci trebuie modificată și legislația în acest sens”, a declarat șeful Departamentului de Urgență Raed Arafat.
Acesta a precizat că un alt subiect a fost acela a cartelelor neidentificate.
 
„Poate fi corelat cu o adresă cu număr de buletin cu tot care să ne permită să știm a cărei persoană e numărul folosit. O să vedem abordarea pe care o vom propune în raportul către premier”.
 
A treia problemă, pe termen mediu, a fost cea legată de modernizarea sistemului, Raed Arafat spunând că în ultimul an au fost blocaje cauzate de contestații.
 
„Semnarea contractului cu clauză suspensivă de modernizare a sistemului STS de apelare la 112. Pe segmentul de urgență pe fondurile europene, eligibil e IGSU. În cursul anului 2017 s-a ridicat problemă modernizării sistemului 112. S-a discutat forma prin care să fie parteneriat cu IGSU și a doua cu STS care să fie o instituție eligibilă. Ghidul a fost modificat în anul 2018 și licitația pentru 112 a inceput în august 2018. Unde e problema? Din 11 august 2018 și până azi din contestație în alta. Ce am propus noi este că având în vedere că prima instanță deja s-a pronunțat în favoarea deciziei STS, STS să meargă mai departe, semnând contractul cu entitatea care au decis că e câștigătoare, cu clauză suspensivă. Atunci există un mod de compensare a celui care pierde profitul, de la decizia instanței. Asta înseamnă că nu mai așteptăm decizia contestației. Se poate semna deja contractul, cu clauză suspensivă și pot începe demersurile de modernizare a sistemului 112. Avem unul doi ani de zile ca termen, care presupune modernizarea softului, a calculatoarelor cu soft învechit. Asta nu inseamnă că trebuie să așteptăm doi ani. În cazul în catre adoptăm măsurile pe termen scurt, pe care le-am zis inițial vom putea deja să folosim sistmeul AML, cu limitările care există, dar asta înseamnă că îl putem introduce sperăm în cursul acestui an”, a mai spus Raed Arafat.
 
Șeful Departamentului de Urgență a spus că în momentul în care comisia constituită va finaliza araportul, el va fi făcut public și speră ca modificările legislative să fie fie făcute la începutul lunii septembrie.
 
În 2009, la doi ani de la momentul declanșării procedurii de infringement de către Comisia Europeană, România anunța forurile europene că serviciile de urgență au acces la informația de localizare, care le permite să repereze rapid victimele accidentelor, pentru toate apelurile. Așa s-a luat decizia de închidere a procedurii.