ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ordonanța de urgență care vizează liberalizarea programelor naționale de sănătate este periculoasă pentru că poate seca bugetul de stat, a declarat Raed Arafat în exclusivitate la Antena 3. Concret, un efect al ordonanțelor ar fi acela că spitalele private ar putea drena bani din bugetul public, din considerente de profit, facând analize care nu sunt necesare în cazurile în care nu se dovedește a fi, de fapt, un caz critic.

Secretarul de stat in MAI a afirmat că în privința urgențelor există unele mențiuni în ordonanță care pot deschide o nișă prin care banii să ajungă din sistemul public în cel privat. 

„Poate că cel mai nociv este articolul 111, a cărui modificare deschide bugetul de stat către entitățile comerciale într-un mod foarte interesant, Articolul 111 fiind în titlul de medicină de urgență. Initial era că, dacă tratează un caz critic, pot accesa bugetul de stat, apoi a apărut că și la suspiciune de caz critic pot să acceseze bugetul de stat. Ce inseamnă asta? Înseamnă că am deschis și unitățile de primiri urgențe la o formă de competiție comercială”, a spus Raed Arafat, la Antena 3.

”Sistemul de sănătate din România este subfinanțat. Avem 5% din PIB, pe când media în Europa e peste 8%. La care intră spitalele private, spialele publice, toate cheltuielile de sănătate. Absolut tot ce intră pe acțiuni prioritate. (...) Apoi, spitalele publice trebuie încurajate să dezvolte tehnici noi. Cine mai vine cu o tehnică nouă să o dezvolte la spitalul public când știe că dincolo, dacă o dezvoltă la sectorul comercial poate să obțină bani pentru asta. Noi, ca impact, trebuie să ne gândim nu doar la satisfacția bolnavului că are o cameră mai frumoasă. Sectorul public nu poate fi slăbit. Un stat depinde de sectorul public. Un spital comercial oricând poate da faliment. Un spital județean de urgență nu e voie să dea faliment”, a mai spus Raed Arafat, la Antena 3.

În replică, secretarul de stat în Ministerul sanatatii Horațiu Moldovan a explicat ca modificările vizează, de fapt, accesul la tehnologie și performanța in situații critice.