ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Șeful Societății Române de Microbiologie, medicul Alexandru Rafila, a declarat, mircuri seară, că numărul real de cazuri de coronavirus în România nu este cunoscut, întrucât multe persoane au trecut prin boală fără să aibă simptome sau au avut simptome atipice, care nu au necesitat prezența la medic. Alexandru Rafila crede că au fost de zece ori mai multe cazuri de infectare, însă, chiar și cu 120.000 de cazuri, raportate la populația României, procentul este mic, potrivit News.ro.

Medicul afirmă că s-a observat o diferență clară între evoluția pandemiei în țările din Europa de Est față de Europa de Vest, dar nu există nicio explicație deocamdată.”Este adevărat că nu știm cifra reală a numărului de cazuri pentru că sunt foarte multe persoane care au trecut prin boală fără să fie simptomatice, nu au știut că au boala sau au avut simptome extrem de nespecifice care nu i-au făcut să se prezinte la medic. În Franța sunt 200.000 de cazuri confirmate, iar studiul de seroprevalență mi-a arătat că sunt 6% dintre francezi, adică 3,6 milioane de persoane. Asta înseamnă că, între numărul  de cazuri diagnosticate și numărul de persoane care au trecut prin boală este o diferență de  18 ori.  Și la gripă de întâmplă așa. Nu se întâmplă numai la această boală. Numărul de gripă diagnosticată este mult, mult mai mic decât numărul real de gripă. Este o realitate, nu avem cum să o schimbăm și este bine că este așa”, a declarat, miercuri seară, la Digi 24, Alexandru Rafila.

Acesta crede că au fost probabi de zece ori mai multe cazuri de infectare cu coronavirus în România, față de cele care au fost diagnosticate.

”Nici nu avem mult, avem 12.000 de cazuri diagnosticate și, probabil, că au fost de 10 ori mai multe, dar, raportat la populația României, 120.000 o să vedeți că este un procent extrem de redus. Din cauza asta nu cred că în România am avut o circulație extrem de intensă a virusului, am avut în unele locuri ca Suceava. Nu poți să compari Suceava nici măcar cu București, pentru că am avut la Suceava 3.000 de cazuri, marea majoritate în orașul Suceava – cel puțn 2.000 de cazuri, un oraș cu 120.000 de locuitori. Am avut la un moment 1.000 în București, unde avem 2 milioane de locuitori. Diferențele sunt foarte, foarte mari. Înseamnă că acolo a circulat foarte mult virusul și acolo trebuie să iau niște măsuri”, a mai declara Alexandru Rafila.

Acesta a precizat că, în toată Europa de Est, comparativ cu Europa de Vest, ”este o linie extrem de clară de separare”.

”Avem în toate tările mult sub 1.000 de cazuri la milionul de locuitori, în Europa de Vest este mult peste. Nu avem o explicație în momentul de față. A fost un studiu care nu s-a finalizat, cum că aici copiii primesc vaccinul BCG la naștere, care induce un anumit timp de imunitate. Nu avem o explicație.  Noi practic avem numărul de cazuri la milionul de locuitori similar cu numărul de cecese la miionul de locuitori din alte țări. Este incredibil”, a mai explicat Alexandru Rafila.