ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila (PSD), a anunțat marți că vor fi diminuate restricțiile: se va renunța la certificatul Covid în instituții, hoteluri și centrele comerciale, iar masca nu va mai fi obligatorie în spațiile exterioare. Totuși, el nu a spus de ce și pentru cât timp mai trebuie purtată masca în spațiile interioare și nici care mai este justificarea prelungirii la nesfârșit a stării de alertă pandemice.

„Am atins parametrul de referință, adică 50% din paturile de la ATI sunt libere. Ministerul Sănătății propune Guvernului României  măsuri de relaxare.

În ceea ce privește evoluția pandemiei, vă rog să remarcați scăderea la toți indicatorii. Avem o descreștere a numărului de cazuri. Evoluția ratei de pozitivare, care este la 15%, un trend descendent al numărului de decese, dar și o scădere a cazurilor celor internați la ATI.

Estimăm că în 1-2 săptămâni vom ajunge la sub 1000 de cazuri pe zi, ceea ce va conduce și la o scădere a ratei de infectare la nivel național.

În ceea ce privește paturile la ATI, am ajuns la sub 50%, am ajuns la 47,5%, ceea ce ne-a determinat să solicităm o serie de măsuri de relaxare:

  • Accesul fără certificat Covid în hoteluri, instituții publice, restaurante etc.

  • Creșterea capacității de la 30% la 50% pentru evenimente culturale și fără restricții de interival orar

  • se permite organizarea evenimentelor private cu participarea a maximum 200 de persoane.

  • masca nu se mai utilizează în mediul exterior, dar rămâne obligatorie în spațiile închise”, a spus Ministrul Sănătății, citat de Știri pe Surse

Totodată, Alexandru Rafila a explicat de ce autoritățile iau în calcul eliminarea impunerii certificatului Covid.

„E foarte clar că certificatul nu influențează dorința de vaccinare. De ce ridicăm certificatul? În momentul de față transmisibilitatea a scăzut foarte mult. Menținem unele măsuri, ca să nu le retragem pe toate. (sic!, n.r.) Dorința societății e reală (n.r.: să se revină la viața normală). Centura de siguranță e reprezentată de mască în interior, lipsa aglomerației și - foarte important - activitatea în baruri și cluburi să o menținem închisă, cel puțin pentru o perioadă”, a spus Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, în cadrul unei conferințe de presă susținute marți, potrivit Știri pe Surse

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews