ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Dacă vaccinarea în massă cu serul experimental Covid nu le-a ieșit conform planului, guvernanții se reprofilează și împing înainte vaccinul anti-HPV, care ar trebui să prevină cancerul de col uterin, dar printre ale cărui reacții adverse s-ar număra și infertilitatea. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila (PSD), a declarat miercuri că autoritățile din domeniul sănătății iau în calcul să reintroducă vaccinul anti-HPV în Programul național de vaccinare, ca un vaccin care nu mai trebuie administrat la cerere. Adică trebuie administrat în massă, iar nu opțional, tuturor femeilor, încă de pe băncile școlii.

El a fost întrebat care este situația cu vaccinul anti-HPV în prezent.

„Noi avem un program pe care l-am crescut serios. Am reușit să facem acest vaccin pentru public și am făcut-o ca și profesioniști, nu neapărat ca reprezentanți ai Ministerului Sănătății, în timp. După eșecul campaniei din anul 2008, lucrurile au intrat în normal și, pe măsură ce această solicitare și interes pentru vaccin vor rămâne, ne gândim să-l reintroducem în Programul național de vaccinare ca și un vaccin care nu mai trebuie administrat la cerere. În momentul de față, părinții acestor fete care sunt eligibile pot să solicite medicului de familie să fie înscrise pe o listă și Ministerul Sănătății a făcut mari eforturi în acest sens”, a răspuns Alexandru Rafila într-o conferință de presă la Palatul Victoria, potrivit Agerpres

Rafila a spus că vaccinul anti-HPV se găsește greu pe piață din cauză că la nivel mondial ar exista o cerere foarte mare pentru acest produs.

„Și există chiar strategii de vaccinare cu ceva mai puține doze pentru țări unde incidența cancerului de col uterin este mare, tocmai datorită acestei cereri. Vaccinurile nu sunt o resursă nelimitată și trebuie să ai o politică pe termen mediu, cel puțin, încât producătorul să poată să îți aloce deja o parte din producție. Nu avem, nu putem interveni în zona privată de comercializare a acestui vaccin, ne preocupă programul de sănătate publică”, a mai precizat ministrul Sănătății.
 
 
Declarații la finalul ședinței de Guvern. VIDEO: