Decidenții politici și sanitari se iau din nou la trântă cu Biserica, interzicând pelerinajele religioase celor care nu aparțin localităților în care au loc. După propaganda mizeră din campania electorală, când politcienii aflați la guvernare perorau avântat pe toate posturile că votul nu reprezintă un pericol, guvernanții au găsit acarul Păun pentru numărul mare de infectări cu covid-19: transportul oamenilor la pelerinaje. Și în vreme ce ștampila și cabina de vot erau safe pentru români, racla cu moaștele Sfintei Patascheva este sursă de contaminare.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) a stabilit în ședință extraordinară de marți ca persoanele care vor participa la hramul Sfintei Cuvioase Parascheva să nu mai atingă racla în care se află moaștele acesteia. Credincioșii vor trebui să poarte măști, să păstreze distanța socială cât stau la rând și să se dezinfecteze pe mâini.

Hotărârea 35 a CJSU Iași:

- se dispune în sarcina Arhiepiscopiei Iașilor să stabilească un perimetru delimitat, având ca punct de referință Ansamblul Mitropolitan Iași, în vederea desfășurării sărbătorii religioase ocazionate de Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, perimetru în care este permis accesul doar pentru pelerinii care au domiciliul sau reședința în municipiul Iași. Perimetrul în cauză și punctele de acces vor fi stabilite de comun acord cu organele de ordine și cu Primăria Municipiului Iași, iar intrarea persoanelor în zonă va fi permisă pe baza verificării actelor de identitate.

- în perimetrul respectiv organizatorii, cu sprijinul organelor de ordine, vor lua măsuri pentru păstrarea unei distanțări fizice de minim 1,5 m între persoane.
- Conform Hotărârii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență nr. 9/30.07.2020, cu modificările și completările ulterioare, este instituită obligativitatea purtării măștii de protecție pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, prezente în spațiile publice închise și deschise de pe întreg teritoriul județului Iași.

- Arhiepiscopia Iașilor are obligația delimitării raclei cu Moaștele Sfintei Parascheva, astfel încât pelerinii să nu aibă contact direct cu aceasta.

- pe teritoriul municipiului Iași se interzice circulația persoanelor în grupuri pietonale mai mari de 6 persoane care nu aparțin aceleiași familii, precum și formarea unor asemenea grupuri.

- accesul credincioșilor în lăcașul de cult se face astfel încât să fie asigurată o suprafață de minimum 4 mp pentru fiecare persoană și o distanță de minimum 2 m între persoane.

- la intrarea în Ansamblul Mitropolitan Iași sau în proximitatea acestuia, în funcție de modul de stabilire a perimetrului delimitat, indicat la pct. 1, persoanele sunt obligate să își dezinfecteze mâinile cu dezinfectant, pus la dispoziție de organizatorii evenimentului religios.

- organizatorii au obligația efectuării triajului observațional al pelerinilor. Accesul credincioșilor care, după efectuarea triajului observațional, prezintă simptome de infecție respiratorie (tuse, strănut, rinoree, temperatură) în Ansamblul Mitropolitan Iași și a perimetrului delimitat, indicat la pct. 1, nu este permis.

- se dispune în sarcina organizatorilor să amplaseze, la loc vizibil, anunțuri scrise privind regulile de igienă și distanțare fizică în Ansamblul Mitropolitan Iași și în perimetrul menționat la pct. 1.

- se dispune în sarcina organizatorilor ca la activitățile religioase din interiorul Ansamblului Mitropolitan Iași și în perimetrul menționat la pct. 1 să se organizeze circuite separate de intrare și ieșire, semnalizate explicit.

- se dispune amplasarea de filtre de control pe căile rutiere de acces în județ și în municipiul Iași, formate din echipaje mixte ale Jandarmeriei Române și IPJ Iași care vor acționa conform planurilor de măsuri specifice.

- asigurarea respectării măsurilor de ordine publică se face de către structurile Ministerului Afacerilor Interne din județul Iași, împreună cu Gruparea de Jandarmi Mobilă Bacău "Alexandru cel Bun" și Poliția Locală Iași.

Măsurile sunt valabile în perioada 8 - 15 octombrie, pe perioada desfășurării sărbătorii religioase ocazionate de Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, în municipiul Iași.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews