ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila (PSD), pus de presă în fața realității că țările occidentale renunță la restricții în ciuda faptului că au rata de infectare mai mare decât cea a României, a spus că noi nu ne permitem momentan nici o diminuare a restricțiilor, totul depinzând de rata de vaccinare și de scăderea numărului de internări la ATI. Conferința de presă susținută luni, 14 ianuarie 2022, la Ministerul Sănătății, poate fi urmărită mai jos. VIDEO:
 
 
 

 
Acestea sunt însă false argumente, având în vedere că în țări unde acoperirea vaccinală e de circa 90%, rata infectărilor e aproape triplă decât cea din România. Pe de altă parte, tulpina Omicron nu declanșează simptome severe, majoritatea cazurilor fiind tratabile la domiciliu. Ministrul se agață în van de „paturile de la ATI”, câtă vreme Omicronul nu mai bagă oamenii în spital la fel de mult ca predecesoarele sale, iar Rafila recunoaște că majoritatea cazurilor sunt cu Omicron. Totuși, ministrul spune că momentan nu se relaxează nimic, iar eventualele măsuri de relaxare ar putea fi luate gradual, odată cu scăderea numărului de cazuri noi, care se va corela și cu gradul de ocupare al secțiilor ATI.

Rafila a explicat că în două sau trei săptămâni s-ar putea renunța la purtarea măștii în aer liber. Evoluția numărului de persoane care sunt în AT are „o stabilizare, o creștere ușoară”, informează Știri pe Surse

Ministrul Sănătății a afirmat apoi că, din cauza numărului mare de pacienți la secțiile ATI din România, momentan, nu putem aplica niciun fel de relaxare.

„Nu putem aplica niciun fel de măsuri de relaxare în acest moment”, a mai spus Rafila, citat de Antena 3

„De asta vă spuneam că nu putem să aplicăm niciun fel de măsuri de relaxare în acest moment, decât când acest indicator al gradului de ocupare a secțiilor de terapie intensivă începe să scadă în mod susținut. Rămâne să discutăm cu colegii de la Institutul Național de Sănătate Publică, cu alți specialiști, încât să putem să definim exact parametrii după care să putem să luăm decizii în consecință în ceea ce privește reluarea diferitelor tipuri de activități sau renunțarea la unele dintre restricți”, a declarat Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătății pretinde că 90% din totalul secvențierilor este dominat de tulpina Omicron: „Personal mă așteptam la o proporție mai mare de tulpini Delta, dar doar 1 din 8 pacienți internați la Terapie Intensivă are infecție cu tulpina Delta”, a mai spus Alexandru Rafila (PSD).
 
Recunoscând că momentan nu se vor diminua în nici un fel restricțiile, dar dând orizonturi de așteptare pe următoarele săptămâni (la fel cum s-a vorbit și despre o stare de urgență care va dura „doar” două săptămâni) privind posibilitatea renunțării la obligativitatea măștilor, Rafila nu face decât să se joace cu mințile românilor, spunând una și făcând alta. Cel mai recent joc al său a fost în privința certificatelor de vaccinare, despre care spunea recent că nu mai sunt o prioritate pentru Guvern, după care Guvernul s-a căznit să adopte o OUG privind certificatele, despre care s-a aflat că fusese cerută expres de Ministerul Sănătății - condus de același domn Rafila care declarase către presă exact contrariul  acțiunilor sale ulterioare.