ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila (PSD), anunță că Formularul de localizare a pasagerilor (PLF) va fi implementat de România până la data de 20 decembrie, în contextul în care va deveni obligatoriu în întreaga Uniune Europeană, potrivit Știri pe Surse. Totodată, ministrul Rafila a anunțat miercuri că pașaportul „verde” aplicabil la nivel național va fi (re)denumit „certificat Stop Covid” și și-a exprimat speranța că legea prin care acesta va fi introdus în societate va trece de Parlament în această lună, potrivit EVZ.ro
 
Formularul de Localizare a Pasagerilor, implementat până pe 20 decembrie
 
Alexandru Rafila a declarat, miercuri, înaintea ședinței de Guvern, că la reuniunea miniștrilor sănătății din Uniunea Europeană, statelor membre li s-a recomandat intensificarea campaniilor de vaccinare și introducerea formularului de localizare a pasagerilor (PLF): „Va deveni obligatorie în cadrul Uniunii Europene și noi vom operaționaliza acest lucru până la data de 20 decembrie”, a spus Rafila despre PLF.
 
Condiționarea libertății: Un pas înapoi, doi pași înainte
 
Ministrul Sănătății a mai spus că aparenta ameliorare a restricțiilor și deschiderea „certificatului Stop Covid” și pentru persoanele nevaccinate dar testate ar trebui să fie însoțită de zero „toleranță la încălcarea regulilor”. Reguli care se așteaptă să devină lege prin votarea certificatului Covid în Parlament.
 
„Cred că ar trebui să ne uităm asupra cadrului legal care îi sancționează pe cei care nu respectă prevederile legale. Lucrul ăsta trebuie să fie foarte clar pentru toată lumea. 

Suntem de acord ca mai ales în această perioadă să ne putem desfășura activitatea cu măsuri ușor relaxate și aduse la un numitor comun, adică s-a introdus în certificatul COVID și accesul pentru persoanele care sunt testate, dar să fie foarte clar pentru toți operatorii economici care trebuie să respecte legislația că nu putem să avem niciun fel de toleranță la încălcarea regulilor. (...)

Ideea este că noi trebuie să ținem lucrurile sub control și să nu avem cumva un următor val care să ne pună probleme greu surmontabile”, a transmis Alexandru Rafila.
 
Certificatul digital, între „Stop Covid” și „Stop Democracy” 

Noul certificat digital se va numi Stop Covid, va fi obligatoriu și la locul de muncă, atât la stat cât și la privat, dacă legea Certificatului va fi votată luna aceasta în Parlament, după cum speră ministrul Rafila, citat de Evenimentul Zilei.

Certificatul digital Covid ar urma să fie impus începând cu momentul în care se va înregistra o creștere a numărului de cazuri timp de 3 săptămâni consecutiv, „cu un coeficient mediu de cel puțin 1,5 de la săptămână la săptămână”, adică o creștere de 50% de la o săptămână la alta. Certificatul va fi funcțional la 72 de ore după ce se îndeplinește condiția de creștere a numărului de cazuri COVID.

Folosirea certificatului poate fi reversibilă. Acesta nu va mai fi solicitat din momentul în care sunt îndeplinite simultan două condiții: dispare situația de creștere săptămânală și incidența cumulată pe ultimele 14 zile la nivel național scade sub pragul de 1 la mie.

Trei categorii de persoane vor fi compatibile cu certificatul digital

Persoanele care s-au vaccinat, cele care au trecut prin boală și cele care au un rezultat negativ la testul Covid vor fi eligibile pentru a avea certificatul digital. Testele ar urma să fie gratuite doar pentru o perioadă de 45-60 de zile, ulterior urmând a fi plătite individual de persoanele nevaccinate. (Toate indiciile conduc la concluzia că certificatul adoptat în această formă va fi un instrument care să asigure treptat, dar implacabil, conformarea la vaccinarea Covid, cel puțin pentru persoanele cu un nivel de trai mediu spre redus - n.r.)
 
Parlamentul ar urma să voteze legea certificatului Covid până la sfârșitul anului

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat, miercuri, că o echipă de specialiști de la Institutul de Sănătate Publică (INSP) și de la Parlamentul României lucrează la proiectul legii coronavirusului, care ar urma să condiționeze, în anumite cazuri, accesul la locul de muncă de vaccinare, testare sau trecerea prin boală.

„Sper ca legea privind certificatul covid să fie aprobată în această lună”, a spus Rafila într-o conferință de presă. Ministrul Sănătății a mai afirmat că „proiectul inițial era extrem de limitat din punct de vedere al aplicabilității.”

O fostă purtătoare de cuvânt a STS spune că nu-i departe vremea în care toate documentele digitale vor fi unificate într-un singur card și, apoi, într-un microchip injectabil
 
Daniela Iuliana Tobă, fost purtător de cuvânt la Ministerul Apărării Naționale (MApN) și fost șef birou relații publice la Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), a scris marți pe Facebook că graba cu care sunt rostogolite pe repede înainte cartea electronică de identitate, certificatul digital Covid și Formularul de Localizare a Pasagerilor dă de gândit referitor la o posibilă microchipare a cetățenilor:
 
„Ca o boare, ca o floare, ca un fulg de nea sub soare a trecut informația privind introducerea, și la noi în Românica, a formularului de localizare a pasagerului prin media noastră drăgălașă. Din 10 decembrie (din 20 decembrie a anunțat Rafila, n.r.), a anunțat Arafat, indiferent dacă este vorba despre cetățeni români sau despre străini.
 
Pe scurt, noua găselniță a UE e un certificat digital, altul decît cel verde, în care cei care intră într-o țară UE, indiferent cu ce mijloc de transport, trebuie să verse:
  •  informații despre mijloacele de transport și despre călătorie;
  •  informații personale;
  •  informații de contact;
  •  informații privind adresa permanentă;
  •  cazare anterioară;
  •  adresă temporară;
  •  tovarăși de călătorie;
  •  informații de contact în caz de urgență.

Motivul? Omicron, cică.

Să recapitulăm: au servit primul val de pandemie, au închis oamenii în case și cartiere, le-au pus botnițe, i-au lăsat apoi un pic să protesteze, au mai servit un val, iar au mai lăsat un pic oamenii să-și descarce furia, încă un val, încă un pic de furie și tot așa, să se obișnuiască oamenii cu ideea, apoi au băgat certificatul verde, iar acum vine minunatul formular de localizare. Ambele digitale, ambele cu cod QR bun de scanat.
 
Buletinul microcipat și cu amprente deja e pe vine, certificatul verde va fi în curînd obligatoriu, formularul de localizare vine și el tropa-trop și bănuiesc că nu va trece mult pînă cînd ambele vor fi și ele sub forma de plastice microcipate. Așa încît, io aștept cu maximă curiozitate să văd unde anume ne vor implanta cipul ăla pe care astăzi doar conspiraționiștii pretind că îl vom avea.
 
Și stau și mă întreb cum o fi supraviețuit atîtor molime și pandemii omenirea, de-a lungul secolelor, fără coduri QR scanate și fără microcipuri...”, a scris marți pe Facebook fosta soție a lui Francisc Tobă, părintele fondator al STS.